Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite špagete kao iz crtaća „Maza i Lunja“

AUTOR: Isidora Spasić 17 Oct, 2020
Napravite špagete kao iz crtaća „Maza i Lunja“

Nema ko se ne seća čuvene scene iz crtanog filma Maza i Lunja, u kojoj dvoje pasa pod zvezdanim nebom iz istog tanjira sa slašću jedu špagete. Ali, u pitanju nisu bilo koje špagete, već one u sosu od paradajza sa ćuftama. Kako biste i vi napravili ovako romantičnu večeru za dvoje, dovoljno je da pratite recept u nastavku.

Maza i Lunja špagete

Da bi romantika bila na nivou, zaista probajte da jedete iz jednog istog velikog tanjira ili pliće činije. Takođe, upalite sveću koju ste prethodno nonšalantno zaboli u praznu flašu od vina. Pustite laganu muziku, i ne zaboravite da poslednja ćufta pripada vašoj lepšoj, ili jačoj polovini – već prema trenutnom štimungu!

Foto: www.bbc.co.uk

Sastojci za sos

  • ¼ šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • ½ crvenog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašičice koncentrovanog paradajz pirea iz tube
  • 1 konzerva paradajza
  • 12 listića svežeg bosiljka
  • ¼ kašičice sušenog origana
  • prstohvat sušene čili papričice
  • morska so
  • sveže mleveni beli biber

Sastojci za ćufte

  • 1 šolja mlevenog junećeg mesa
  • 1 šolja mlevenog svinjskog mesa
  • 1 čen belog luka
  • ½ šolje narendanog parmezana
  • 3 kašičice sveže iseckanog peršuna
  • 2 jajeta
  • 1 ½ parče običnog belog hleba
  • ¼ šolje mleka
  • 3 kašičice ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • morska so
  • sveže mleveni crni biber

Testenina

Koristite tanje špagete, one pod rednim brojem 5, ili još bolje 3

Foto: www.simplyhomecooked.com

Priprema

Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u šerpi srednje veličine. Propržite sitno iseckan crveni luk i zgnječeni beli luk, mešajući sve vreme oko 5 minuta. Onda dodajte koncentrovani paradajz pire i mešajte još 1 minut. Ubacite sadržaj konzerve sa paradajzom i njegovim sokom, bosiljak, origano, čili, pola kašičice soli, i biber po ukusu. Smanjite vatru i kuvajte 25 do 30 minuta, sve dok se sos ne zgusne. U činiji rukama pomešajte juneće i svinjsko meso. Dodajte zdrobljeni beli luk, parmezan, peršun, jaja, so i biber po ukusu. Hleb natopite mlekom na 5 minuta, pa ga dobro ocedite, izdrobite i ubacite u činiju zajedno sa mesom i ostalim sastojcima. Kada se sve lepo sjedini, dlanovima izvaljajte ćufte jednake veličine. Rasporedite ih na pleh ili poslužavnik, te odložite u frižider na 1 sat. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, pa propržite ćufte oko 6 minuta, tako što ćete ih okretati s vremena na vreme. Prebacite ćufte u paradajz sos i kuvajte ih u njemu još 10 do 15 minuta. Skuvajte špagete prateći uputstvo na pakovanju, pa ih odmah prelijte sosom sa ćuftama.

Foto: www.tasteofhome.com

Bonus savet

Kao i u crtanom filmu, služite špagete uz fini hleb poput bageta ili debljih grisina sa ruzmarinom. Zaboravite sve loše priče o ugljenim hidratima, te se opustite i uživajte. A, iako Maza i Lunja nisu, vi slobodno možete da naspete dve čaše kvalitetnog crvenog vina koje će se odlično slagati uz recept.

Foto: www.cuisineathome.com

Ako ne jedete meso

Pripremite ćufte od neke ribe, na primer tunjevine iz konzerve. U slučaju da ste vegan ili veganka, ćufte od povrća biće fantastične, naročito one u kojima preovlađuju pečurke i soja. Mnoštvo recepata na tu temu naći ćete (kao i uvek) na internetu. Bon appétit!

Foto: www.swoontastic.com

Naslovna slika: www.britannica.com i www.pinterest.co.kr