Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pripremite nesvakidašnje kuvano vino

AUTOR: Isidora Spasić 09 Feb, 2019
Pripremite nesvakidašnje kuvano vino

Piše: Isidora Spasić

Kuvano belo vino sa đumbirom i pomorandžom

Svi smo navikli da se kuvano vino uglavnom pravi od crnog (tačnije crvenog) vina, pa vi zato promenite rutinu i probajte ono od belog. Kada je sorta u pitanju, preporučuje se pinot grigio, jer svojom aromom asocira na grejpfrut, ananas i cimet. Đumbir će uneti ljutinu i odsečan ukus, koji će ublažiti citrusna nota slatke pomorandže. Začini će sve lepo izbalansirati, pa vam samo ostaje da uz dobro društvo, ili uz kvalitetnu knjigu, ispijate ovu originalnu kombinaciju.

(foto izvor: www.sugarsalted.com)

(foto izvor: www.sugarsalted.com)

Sastojci

1 flaša belog vina
1 komad svežeg đumbira (veličine palca)
2 pomorandže
8 kašičica žutog šećera
1 kašičica meda
5-6 komada klinčića
4-5 komada zvezdastog anisa
4 uska štapića cimeta

Đumbir oljuštite i iseckajte na tanke listiće. Jednu pomorandžu iscedite, a drugu isecite na kolutove. Zatim sve navedene sastojke ubacite u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri dok vino ne počne da vri. Onda stišajte vatru i pustite da se vino lagano krčka 20 minuta. Poslužite odmah, dok je toplo.

(foto izvor: www.sugarsalted.com)

(foto izvor: www.sugarsalted.com)

Kuvano crveno vino sa brendijem i kruškom

Kada pravite kuvano vino, ideja nije da koristite skupu vrstu, već potpuno suprotno. S obzirom da će alkohol delimično ispariti tokom kuvanja, jeftinija vina su više nego dobrodošla. Solidan merlot dobro će ići uz ovu kombinaciju, koju znatno pojačava brendi za sve ljubitelje „dobre kapljice“. Kruška će asocirati na čuveni desert – kruške kuvane u vinu, a ovakvo kuvano vino rezervisano je za one koji vole jači i intenzivniji ukus.

(foto izvor: www.sbs.com.au)

(foto izvor: www.sbs.com.au)

Sastojci

1 flaša crvenog vina
¼ šolje brendija
2 kruške
4 kašičice javorovog sirupa
1 štapić vanile
2 štapića cimeta
4-5 komada kardamona
4-5 komada klinčića

Kruške tanko isecite po dužini, a štapić vanile isecite po sredini, pa pažljivo izvadite njegov sadržaj. Onda sve sastojke i samo jednu krušku ubacite u šerpu, lepo promešajte i pustite da se krčka na laganoj vatri 15 minuta. Cilj je da alkohol što manje ispari, pa zato vodite računa da vino ne vri sve vreme. Na kraju ubacite drugu tanko isečenu krušku, i poslužite toplo.

(foto izvor: www.bojongourmet.com)

(foto izvor: www.bojongourmet.com)

Sirup od kuvanog vina sa narom

Ovaj recept će zasigurno oduševiti sladokusce i ljubitelje dekadentnih ukusa. Uostalom, ko može da odoli kombinaciji vina, nara i začina? Zrna crvenog bibera uneće toplu ljutinu u sirup, što će se savršeno uklopiti sa svim slatkišima koje njime budete prelili. Preporučujemo da ga koristite preko sladoleda i pita sa voćem.

(foto izvor: www.honestlyyum.com)

(foto izvor: www.honestlyyum.com)

Sastojci

1 flaša crvenog vina
1 šolja soka od nara
1 šolja žutog šećera
1 pomorandža
1 štapić vanile
½ muskatnog oraščića
2 štapića cimeta
2 komada zvezdastog anisa
3 kašičice crvenog bibera u zrnu

Pre nego što počnete, potrudite se da nabavite što kvalitetniji sok od nara, ili još bolje napravite ga sami. Prvo što onda treba da uradite jeste da na suvom tiganju 2-3 minuta istostirate biber i sve začine, osim vanile. Na taj način oni će otpustiti svoj miris i aromu. Štapić vanile isecite oštrim nožem, i izvadite njegovo „meso“ sa semenkama. Od pomorandže vam je potrebna samo kora, pa je ljuštilicom za voće i povrće pažljivo izdvojte. U šerpu sipajte vino, sok od nara, ubacite šećer, koru od pomorandže, vanilu, tostirane začine i biber. Kada vino prokuva, smanjite vatru i pustite da se krčka 30-40 minuta, dok tečnost ne ispari, i tako nastane gusta smesa. Nakon toga odložite sirup u frižider preko noći. Pre nego što budete koristili sirup, obavezno ga procedite, kako biste uklonili suvišne komadiće pomorandže, bibera i začina.

(foto izvor: www.honestlyyum.com)

(foto izvor: www.honestlyyum.com)