Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ovako će hleb duže ostati svež

Nakon nekoliko dana, vaš nekada svež hleb postao je tvrd poput kamena. Komadići počinju sami da se krune, te hleb na kraju završi u smeću… Kakva šteta! Pa, postoji li možda neki čarobni napitak koji sprečava da on postane bajat? Nažalost ne, ali postoje načini da se hleb duže održi svežim.

Dejvid Norman, kulinarski direktor kompanije Easy Tiger, kaže da, ako je moguće, prilikom kupovine hleba treba kupiti čitav hleb, a ne onaj koji je već bio narezan. Kupovina narezanog hleba značajno smanjuje njegov rok trajanja. Kada donesete hleb kući, izvadite samo onoliko hleba koliko planirate da pojedete tokom dva ili tri dana, zamotajte ga u plastiku i odložite na pult daleko od prozora ili bilo koje direktne sunčeve svetlosti. Preostali hleb stavite u zamrzivač. To možda ne zvuči previše privlačno, ali kada smrznuti hleb stavite u rernu na 350 stepeni oko 10-15 minuta, on će ponovo biti svež i hrskav.

Ukoliko hleb čuvate u zamrzivaču, to će produžiti njegovu svežinu

Ukoliko hleb čuvate u zamrzivaču, to će produžiti njegovu svežinu

Zamrznuti hleb je znatno drugačijeg ukusa (kada se odledi) nego onaj koji stavljate u frižider. Čuvanje hleba u frižideru nikako nije dobra opcija jer voda unutar hleba brže se kreće iznutra prema spoljašnjosti kada se stavi u frižider, pa tako unutrašnjost hleba postaje žilava i uzrokuje da kora izgubi hrskavost.