Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ove namirnice uvek treba imati u kući

AUTOR: CityMagazine 21 Feb, 2019

Znate ono kada ste gladni, a u kući baš i nemate dovoljno sastojaka za neki pristojan obrok? To se svima dešava, ali postoje načini da to predupredite barem delimično. Sledeće namirnice mogu se koristiti u raznim jelima, tako da je uvek korisno da imate zalihe.

Jaja

Foto: iStock

Foto: iStock

Jaja mogu biti sjajan izbor za obrok sama po sebi, jer se mogu spremiti na puno načina, a pored toga, mogu se kombinovati sa raznim sastojcima. Idu u razne sosove i uvek se mogu iskoristiti za omlet ili fritatu. Veoma su hranljiva i puna proteina, tako da mogu da budu dobrodošao dodatak raznim jelima.

Krompir

Foto: Carlo Allegri/Reuters

Foto: Carlo Allegri/Reuters

Tačno je da imaju dosta šećera i da ne treba preterivati sa njihovim konzumiranjem, ali nikako se ne treba odreći njihovih korisnih svojstava. Sadrže dosta proteina, vlakana, vitamina i minerala, tako da se mogu iskoristiti u raznim oblicima za pripremu zasitnih obroka. Ukoliko vam dosade kao prilog, dodajte ih u čorbu ili gulaš za odličan ukus.

Konzervirani paradajz

Foto: Kathleen Elkins

Foto: Kathleen Elkins

Možda nemamo svež paradajz tokom cele godine, ali zato se uvek možemo snaći sa konzerviranim. Odličan je izbor za kuvanje i pripremu raznih jela, a uz samo nekoliko začina može biti i zanimljiva varijanta za salatu. Budite kreativni sa njim, jer opcije su bezbrojne.

Pirinač

Foto: JacquesPALUT/iStock

Foto: JacquesPALUT/iStock

Dobro je uvek imati pirinač u kući, ali da li ste znali da ga možete skuvati, pa onda čuvati u zamrzivaču? To znači da možete uvek da imate spremnu podlogu za neko zanimljivo jelo, pa kad smislite šta vam se jede, samo izvadite pirinač iz frižidera i iskombinujte ga sa željenim sastojcima.

Leblebije u konzervi

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iako kod nas nije iskorišćeno to koliko su leblebije zdrave i ukusne, uvek ih možete uvesti u svoju ishranu. Kupite kuvane leblebije u konzervi, što će vam uštedeti dosta truda, i čuvajte ih dok vam se ne prijedu. Možete ih dodati u razne salate, ispeći ili izgrilovati za dodatan šmek, ili izmiksati u blenderu i napraviti domaći humus, koji je izuzetno zdrav.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Pripremite nesvakidašnje kuvano vino

Tokom nepredvidivih zimskih dana, sve što želite jeste da se opustite uz neko toplo ukusno piće. Tu nastupa kuvano vino,…

3 koktela idealna za Dan zaljubljenih

Bliži nam se Dan zaljubljenih, te je idealan trenutak da polako krenemo sa pripremama za taj romantični događaj. Bilo da…

Tri recepta za nešto drugačiji pesto sos

Nema ništa lakše nego kupiti teglicu pesta, ali postoji toliko varijanti ovog sosa koji možete samo vi napraviti. A zašto…

Najbolji praznični detoks koktel

Ovih dana uveliko uživamo u prazničnoj trpezi… Red slanog, red slatkog, pa sve iz početka, jer kad je bal nek'…