Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovog Uskrsa napravite tortu od šargarepe

AUTOR: Isidora Spasić 25 Apr, 2019

Piše: Isidora Spasić

Recept za tortu od šargarepe

Možda će nekima ideja šargarepe u kolaču biti sumnjivo odbojna, ali kada se setite njene slatkoće, shvatićete da potpuno i opravdano ima smisla. Pored toga, kombinacija začina, suvog grožđa i oraha, uneće poseban šmek, slatkoću i hrskavost. A glazura od krem sira upotpuniće čitav gastronomski doživljaj.

(foto izvor: www.inspiredtaste.net)

(foto izvor: www.inspiredtaste.net)

Sastojci

2 šolje brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta u prahu
½ kašičice đumbira u prahu
½ kašičice muskatnog oraščića u prahu
½ kašičice soli
180 ml biljnog ulja
4 velika jajeta
2 šolje braon šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
3 šolje narendane šargarepe
½ šolje suvog grožđa
½ šolje mlevenih ili sitno naseckanih oraha

(foto izvor: www.ambitiouskitchen.com)

(foto izvor: www.ambitiouskitchen.com)

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Uzmite okruglu ili četvrtastu posudu za pečenje kolača, pa je premažite uljem i/ili stavite papir za pečenje. U jednoj činiji promešajte takozvane „suve sastojke“, a to su: brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, cimet, đumbir, muskatni oraščić i so. Sada u drugoj činiji spojite tzv. „vlažne sastojke“: ulje, jaja, braon šećer i ekstrakt vanile. Nakon što ste dobro promešali, dodajte narendanu šargarepu, suvo grožđe i orahe, pa još jednom promešajte. „Suve sastojke“ prebacite u činiju sa „vlažnim sastojcima“, te temeljno mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Sada je vreme da donesete odluku. Ili ćete ispeći celu količinu testa, a zatim je pažljivo preseći na pola; ili ćete prepoloviti količinu i peći je iz dva puta, ili još bolje ako imate dve iste posude, peći odjedanput u njima. Tortu od šargarepe ostavite da se peče 30-35 minuta, a uz pomoć čačkalice proverite da li je gotova. Pošto izvadite tortu iz rerne, ostavite da se prohladi 20-25 minuta, a zatim je izvucite iz posude u kojoj se pekla. Nakon toga je ostavite da se još malo prohladi, pre nego što naneste glazuru od krem sira.

(foto izvor: www.sugargeekshow.com)

(foto izvor: www.sugargeekshow.com)

Recept za glazuru

Obavezno napravite ovu glazuru od krem sira, kako bi torta od šargarepe zaista dobila izgled i ukus jedne prave dekadentne poslastice.

(foto izvor: www.tasteofhome.com)

(foto izvor: www.tasteofhome.com)

Sastojci

1 pakovanje krem sira, na primer Philadelphia
½ šolje putera
2 šolje prah šećera
1 kašičica vanila ekstrakta

(foto izvor: www.ourbestbites.com)

(foto izvor: www.ourbestbites.com)

Priprema

Ručnim mikserom u činiji umutite krem sir, a zatim ubacite puter, pa ponovo izmiksujte. Pažljivo dodajte prah šećer i ekstrakt vanile, te iznova mutite dok ne dobijete kompaktnu lepljivu belu smesu.

(foto izvor: www.the-girl-who-ate-everything.com)

(foto izvor: www.the-girl-who-ate-everything.com)

Finalno sastavljanje torte od šargarepe

U slučaju da ste odjedanput ispekli svo testo, sada ga pažljivo presecite na pola. Ako ste pekli u dve ture, ili u dve posude paralelno, za vas je ovaj korak lakši. Postavite jedan deo ispečene torte na lep ravan tanjir, a onda je ravnomerno premažite sa pola glazure od krem sira. Preko stavite drugi deo torte, pa premažite ostatkom glazure. Na kraju ukrasite čime želite. To mogu biti orasi, suvo grožđe, kolačići od marcipana u obliku mini šagrarepa

(foto izvor: www.taste.com.au)

(foto izvor: www.taste.com.au)

Bonus saveti

Biljno ulje za tortu treba da bude neutralnog ukusa. Nerafinisano suncokretovo ulje sasvim je u redu, ali ako možete isprobajte recept sa kokosovim uljem. Jaja ranije izvadite iz frižidera, kako bi bila na sobnoj temperaturi kada ih budete koristili u testu za tortu. Isto važi i za krem sir i puter koji se koriste u glazuri.

Prijatno i srećan Uskrs!

(foto izvor: www.cookingclassy.com)

(foto izvor: www.cookingclassy.com)

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Kada glad nastupi evo tri ideje za zdravu…

Užina je veoma bitna, baš kao i svaki drugi obrok. Međutim, ona često biva preskočena, ili se u nedostatku vremena…

Uživajte u ovim koktelima dok budete gledali dodelu…

Nedelja će biti duga noć puna uzbuđenja, jer je dodela Oskara. Kako bi vam veče proteklo u što boljem raspoloženju,…

Ove namirnice uvek treba imati u kući

Priprema hrane treba da bude uživanje, a ne samo obaveza ili nešto što želimo da prođe što pre kako bismo…

Pripremite nesvakidašnje kuvano vino

Tokom nepredvidivih zimskih dana, sve što želite jeste da se opustite uz neko toplo ukusno piće. Tu nastupa kuvano vino,…