Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recepti za ultimativne prolećne deserte

AUTOR: Isidora Spasić 21 Mar, 2020
Recepti za ultimativne prolećne deserte

Sada kada smo svi zbog nemilih okolnosti u svojim kućama, vreme je da se konačno pozabavimo stvarima za koje do sada nismo imali vremena. To uključuje i isprobavanje novih recepata, zbog čega će tri poslastice u nastavku učiniti da se podsetite kako je proleće stiglo.

Foto: www.thebusinesswomanskitchen.de

Limun torta

Sada je pravo vreme da proslavite ovaj predivni citrus, tako što ćete ga inkorporirati u svaki elment ove osvežavajuće torte.

Foto: www.bbc.co.uk

Sastojci za testo

  • 1 ½ šolja brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 šolja šećera
  • 170 g putera
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica soka od limuna
  • narendana kora jednog limuna

Sastojci za fil

  • ½ šolje šećera
  • 60 g putera
  • 2 jajeta
  • sok i narendana kora jednog limuna

Sastojci za glazuru

  • ½ šolje šećera u prahu
  • 3 kašičice soka od limuna
  • narendana kora jednog limuna
Foto: www.twopeasinablog.com

Priprema

Ugrejte rernu na 180 stepeni. Puterom ili biljnim uljem premažite okrugli kalup u kom ćete peći testo za tortu. Sve sastojke za testo sipajte u jednu činiju, pa ih ručnim mikserom mutite, dok ne dobijete sjedinjenu i kompaktnu smesu. Testo podelite na dva jednaka dela, pa pecite iz dva puta u okruglom kalupu, na oko 25 minuta. Za to vreme napravite fil. Prvo, u jednoj činiji promešajte šećer i narendanu koru limuna, a u drugoj umutite jaja sa sokom od limuna. Onda prelijte jaja sa limunom preko šećera i kore limuna, te dodajte puter isečen na kockice. Činiju stavite preko šerpe sa malo kipuće vode, povremeno mešajte, sve dok ne dobijete gust fil, a to će se desiti za 20 minuta. Kada testo bude pečeno, izvadite ga iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Isecite ga po dužini na dva dela, premažite filom, i složite jedan preko drugog. Dobićete tortu od četiri sloja, preko koje na kraju treba da sipate glazuru. Ona se pravi jednostavno. U činijicu stavite koru limuna i šećer u prahu, a onda polako dodajte sok od limuna, sve vreme mešajući. Pustite da glazura odstoji 5 minuta, a zatim je tupim nožem premažite preko torte.

Foto: www.dessertfortwo.com

Tart sa jagodama

Nema ko ne voli jagode, zbog čega one treba da budu glavna zvezda ovog jednostavnog tarta.

Foto: www.thecomfortofcooking.com

Sastojci

  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 1 ½ šolje na pola isečenih jagoda
  • 1 ½ kašičica šećera
  • 1 šolja šlaga
  • ½ kašičice vanila ekstrakta
  • prah šećer za dekoraciju
Foto: www.freefoodphotos.com

Priprema

Ugrejte rernu na 180 C. Stavite lisnato testo u četvrtastu posudu za pečenje, koju ste prethodno premazali puterom ili uljem. Pravilno aranžirajte jagode svuda po testu, ostavljajući po 1 cm slobodan sa svake strane. Pospite jagode šećerom, a zatim pecite tart na 15-20 minuta. Za to vreme u šlag umutite vanilin ekstrakt. Ispečen tart ostavite da se malo ohladi, zatim ga pospite šećerom u prahu, i odmah služite uz vanila šlag.

Foto: www.thecomfortofcooking.com

Sladoled od malina

Voćni sladoled idealan je za lepo vreme, posebno ako je sa malinama i u domaćoj izradi.

Foto: www.5boysbaker.com

Sastojci

  • ¾ šolje mleka
  • ¾ šolje slatke pavlake
  • 2/3 šolje šećera
  • 2 šolje grčkog jogurta
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 1 šolja malina
  • 1 kašika šećera
Foto: www.flickr.com

Priprema

U šerpicu sipajte mleko, slatku pavlaku, i šećer. Kuvajte na blagoj vatri 2-3 minuta, dok se šećer ne istopi. Ostavite šerpicu sa strane i pustite da se ohladi. U velikoj činiji pomešajte grčki jogurt i vanila ekstrakt, pa dodajte ohlađeno mleko. Dobro promešajte, pa stavite u frižider na pola sata. U blender ubacite maline i šećer, te napravite pire. Procedite ga kroz cediljku, ukoliko hoćete da se otarasite semenki. Pire od malina umešajte u činiju sa grčkim jogurtom koja je stajala u frižideru. Prebacite smesu u plastičnu posudu sa poklopcem, a zatim odložite u zamrzivač na najmanje 3-4 sata. Sladoled služite u činijici, ili u kornetima koje ste kupili u lokalnoj poslastičarnici.

Foto: www.bbc.co.uk

Naslovna slika: www.the-farmersdaughter.com