Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

AUTOR: Isidora Spasić 27 Jun, 2020
Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

Bosiljak je čest i omiljen začin, ali on je mnogo više od toga. Zato će svi oni koji ga vole sigurno uživati u naredna tri recepta, a oni drugi koji i nisu njegovi naročiti ljubitelji verovatno će promeniti mišljenje.

Foto: www.amazingherbgarden.com

Humus od bosiljka

U pitanju je zapravo interesantna kombinacija humusa i pesta. Svi elementi su tu, ali je ukus veoma neobičan i prepoznatljiv. Pošto je izuzetno zdrav, humus od bosiljka služite uz isečene komadiće povrća, ili koristite kao namaz za sendviče.

Foto: www.chowhound.com

Sastojci

  • 1 šolja svežeg bosiljka
  • 1 šolja leblebija iz konzerve
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice suvih granula belog luka
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica tahinija
  • ¼ šolje tečnosti koja se nalazi u konzervi sa leblebijama
Foto: www.suwanneerose.com

Priprema

Priprema je izuzetno jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da gore navedene sastojke ubacite u blender, i pustite da se samelju. Što se duže bude mlelo, tekstura će biti više ujednačena i glatka. Zato, ukoliko više volite rustičniju varijantu, samo kraće pustite blender da radi.

Foto: www.simplyscratch.com

Bonus savet

U humus od bosiljka možete još dodati pinjole, jer će oni svojom specifičnom aromom nadopuniti ukus namaza. Kada humus od bosiljka prebacite u činijicu, pre služenja prelijte kvalitetnim maslinovim uljem.

Foto: www.thedeliciousplate.com

Krem čorba sa bosiljkom

Možda će vam na prvi pogled delovati kao da bosiljak ovde nije u glavnoj ulozi, ali grešite. Tikvice i brokoli imaju blagu aromu, pa će bosiljak biti zvezda ove okrepljujuće čorbice.

Foto: www.doctorsweightloss.com

Sastojci

  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • ½ šolje iseckanog crnog luka
  • 1 manja tikvica isečena na komadiće
  • 4 šolje cvetova brokolija
  • 4 šolje bujona od povrća
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 10 velikih listova bosiljka
  • so i biber po ukusu
Foto: www.steemit.com

Priprema

Dok se luk i tikvice lagano dinstaju na maslinovom ulju 7-8 minuta, vi obarite brokoli. Prebacite u blender luk sa tikvicama, brokoli, beli luk, bujon od povrća, limunov sok, so, biber, i naravno – bosiljak. Pošto se sve sjedini, čorbu sipajte u šerpu, poklopite je, i kuvajte na srednje jakoj vatri, ali ne da provri, već samo da bude topla. Pre služenja ukrasite listićima bosiljka.

Foto: www.kelliesfoodtoglow.com

Bonus savet

Kako bi čorba bila dodatno ukusna, zdrava i kremasta, ubacite i orahe. Njih prethodno potopite u vodu i ostavite da malo nabubre, a onda ih ubacite u blender zajedno sa ostalim sastojcima.

Foto: www.happyfoodstube.com

Sladoled od bosiljka

Ova osvežavajuća poslastica biće vaš saputnik tokom toplih dana. Ujedno ćete izbeći sve one standardne već toliko puta probane varijante sladoleda, i napokon sebi priuštiti nešto krajnje nesvakidašnje.

Foto: www.taste.com.au

Sastojci

½ šolje svežeg bosiljka

1 šolja mleka

1 šolja kondenzovanog mleka

300 ml slatke pavlake

Foto: www.baked-in.com

Priprema

U šerpici zagrejte mleko, ubacite bosiljak, i sačekajte da provri. Onda ugasite vatru, sklonite šerpicu sa strane, poklopite je, i odložite na 30 minuta. Nakon toga ubacite mleko sa bosljkom u blender. Pošto se lepo samelje, dodajte kondenzovano mleko, pa opet uključite blender. Probajte, te ubacite šećer ako vam nije dovoljno slatko. U činiji ručnim mikserom dobro umutite slatku pavlaku, dok ne dobije na volumenu. Zatim u to dodajte sadržaj iz blendera, pa silikonskom špatulom lagano zamešajte. Prebacite sladoled od bosiljka u plastičnu kutiju sa poklopcem, pa je stavite u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Foto: www.craftlog.com

Bonus savet

Ukus bosiljka biće veoma intenzivan, pa kad pripremate prvi put možete smanjiti količinu dok se ne naviknete na ukus. U slučaju da želite da dobijete izrazito zelenu boju sladoleda, slobodno u smesu dodajte nekoliko kapi boje koja se koristi u prehrambene svrhe.

Foto: www.naturenates.com

Naslovna slika: www.verywellfit.com