Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Uđite u praznično raspoloženje sa ovim koktelima

AUTOR: Isidora Spasić 30 Nov, 2019
Uđite u praznično raspoloženje sa ovim koktelima

Decembar je tu, a sa njim stiže definitivno hladno vreme, dugo očekivani odmor, i naravno – praznici! Kako ni jedno slavlje ne bi trebalo da prođe bez koktela, mi vam preporučujemo četiri varijante, koje na najbolji način slave sastojke kao što su kruška, brusnica, smokva i nar.

Vanila proseko sa kruškama

U kombinaciji sa toplom vanilom i slatkom kruškom, ovaj koktel na bazi proseka na najbolji mogući način ulepšaće nadolazeće praznične dane.

Foto: www.selfproclaimedfoodie.com

Sastojci

  • 2 kruške
  • 2 štapića vanile
  • 3 šolje vode
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soka od limuna
  • proseko

Kruške očistite od peteljki i semenki, pa ih isecite na komadiće. Ubacite ih u šerpicu zajedno sa štapićima vanile, vodom, šećerom i limunom. Pustite da provri, a zatim na srednje jakoj vatri kuvajte oko 15 minuta, dok kruške u potpunosti ne smekšaju. Propustite smesu sa kruškama kroz cediljku kako biste odstranili ljuske, a štapiće vanile ostavite sa strane za dekoraciju. U frižideru malo ohladite pire od krušaka, zatim u visoku čašu stavite po dve kašičice ovog pirea, a preko sipajte proseko do vrha. Za kraj ukrasite štapićem vanile.

Foto: www.selfproclaimedfoodie.com

Rosé vino sa brusnicama

Neočekivani ruzmarin i kardamon daće poseban šmek ovom koktelu, dok će se sok od zove sjajno uklopiti sa vinom.

Foto: www.halfbakedharvest.com

Sastojci

  • 2 šolje svežih brusnica
  • 2 grančice svežeg ruzmarina
  • ½ šolje vode
  • ½ šolje meda
  • ½ kašičice kardamona u prahu
  • 1 flaša rosé vina
  • ½ šolje soka od brusnice
  • ½ šolje soka od zove
  • 1 ½ šolja piva od đumbira

U manju šerpu ubacite brusnice, ruzmarin, vodu, med i kardamon. Pustite da provri, a onda na jakoj vatri kuvajte još 5 minuta. Kada se malo ohladi, odstranite grančice ruzmarina, pa procedite sirup od brusnica kroz cediljku. U velikoj činiji pomešajte sirup od brusnica, rosé vino, sok od brusnice, i sok od zove. Prebacite činiju u frižider na najmanje par sati, a najbolje čitav dan. Služite tako što ćete u čašu prvo sipati rosé sa brusnicama, zatim dolijte pivo od đumbira, i na kraju ukrasite kolutićima pomorandže.

Foto: www.halfbakedharvest.com

Burbon sajder sa smokvama

Tokom praznika, slasne smokve treba što više iskoristiti. Zato je ovaj koktel idealan način da se upustite u tu avanturu.

Foto: www.halfbakedharvest.com

Sastojci

  • ¼ šolje burbona
  • ¼ šolje sajdera od jabuke
  • 2 kašičice soka od pomorandže
  • 1 kašičica narendane kore pomorandže
  • 1 kašičica džema od smokvi
  • mineralna voda
  • sveže smokve

Burbon, sajder od jabuke, sok od pomorandže, koru od pomorandže, i džem od smokvi, ubacite u šejker. Dobro promućkajte, sipajte u čašu preko par kockica leda, dodajte mineralnu vodu, pa ukrasite polovinama svežih smokvi.

Foto: www.halfbakedharvest.com

Viski sa domaćim sirupom od nara

Jednom kada napravite sirup od nara, mogućnostima za kreiranje koktela nema kraja. Ipak, varijanta u kombinaciji sa viskijem posebno će vas razveseliti za vreme praznika.

Foto: www.hostthetoast.com

Sastojci za sirup od nara

  • ½ šolje vode
  • ½ šolje šećera
  • 1 šolja semenki nara

Sastojci za koktel

  • ¼ šolje viskija
  • ¼ šolje soka od limuna
  • ¼ šolje sirupa od nara
  • ¼ šolje crvenog vina
  • semenke nara

Pomešajte šećer, vodu i semenke nara u šerpici. Pustite da provri, a zatim na srednje jakoj vatri kuvajte 10 minuta. Procedite sirup kako biste odstranili semenke nara, pa pustite da se ohladi. Ubacite par kockica leda u šejker, zajedno sa viskijem, sokom od limuna i sirupom od nara. Mućkajte 1 minut, onda sipajte u čaše, i polako dodajte crveno vino. Na kraju, ukrasite semenkama nara.

Foto: www.hostthetoast.com

Naslovna slika: www.halfbakedharvest.com