Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Bubamara Gelato: Italijanski sladoled u srcu Beograda

AUTOR: Nataša Šikić 30 Sep, 2019
Bubamara Gelato: Italijanski sladoled u srcu Beograda

Sve ljubitelje kvalitetnog italijanskog đelata obradovaće vest da je početkom avgusta, u jednoj od najlepših ulica u centru Beograda, u Kosovskoj 10, otvoren novi lokal Bubamara. Novom poslovnom poduhvatu je prethodila pomalo nostalgična ideja jednog mladog čoveka da se vrati u svoj rodni grad, nakon osam godina provedenih u Italiji, i da započne nešto novo i skroz drugačije u poređenju sa njegovim dotadašnjim poslom.

Mladen Stojsavljević je radio u Milanu u kompaniji Bosch, u sektoru automobilske industrije, i bio je odgovoran za određene proizvode namenjene tržištu južne Evrope. Kako su godine odmicale počinje da shvata da ga trenutni posao više ne ispunjava i da ga ne čini srećnim i zadovoljnim. Svi imamo potrebu za samoaktualizacijom, samo što toga ponekad nismo svesni i što izostanak iste doživljavamo kao neobjašnjivo unutrašnje nezadovoljstvo. Potreba za samoaktualizacijom nužno dovodi do promene i do izlaska iz zone komfora. Toj promeni bi moralo da prethodi napuštanje one naše poznate maksime o vrapcu u ruci i golubu na grani, koja sputava pojedince da pokušaju nešto novo ili da idu ka ispunjenju nekog svog davnašnjeg sna. Mladen danas u šali kaže da mu je dosadio Excel, ali je, zapravo, imao potrebu da započne neki svoj privatni posao.

Voćni ukusi – limun i mango

Razmišljajući o novom poslu, shvatio je da to nešto novo ne mora da bude ništa spektakularno, dovoljno je napraviti dobar proizvod ili podići uslugu na viši nivo kvaliteta. Kao veliki ljubitelj sladoleda i neko ko je godinama isprobavao čuvene italijanske sladolede tokom života u Italiji, pomislio je u jednom momentu kako bi svom rodnom gradu mogao da ponudi odličan đelato od kvalitetnih sastojaka. Na taj način bi spojio veliku ljubav prema sladoledu, povratak u Beograd i želju da pokrene vlastiti posao.

Realizaciju ideje započinje odlaskom u manje mesto blizu Napulja za koje je saznao od kolege koji decenijama tamo letuje i kupuje sladoled od lokalnog sladoledžije. Majstor Mikele se preko četiri decenije bavi ovim poslom i Mladen kaže da je želeo da mu pomogne da nauči novi zanat, jer je u njemu video sebe kada je bio na početku i kada je i njemu njegov majstor preneo sve tajne pravljenja dobrog đelata. Nisu samo Mladenovi beogradski prijatelji smatrali da je napuštanje dobrog posla u poznatoj kompaniji ludost. Donekle je to smatrao i Mikele, jer bi i svom sinu poželeo siguran i dobro plaćen posao.

Atraktivan ambijent u srcu Beograda

Vrativši se u Beograd, Mladen započinje novo navikavanje na sredinu u kojoj dugo nije boravio, ali i potragu za lokalom. Uvek mu se dopadala Kosovska ulica i prosto su se složile kockice kada se u jednom momentu oslobodio adekvatan lokal. Okuplja ekipu drugara dizajnera, slikara i fotografa, započinje renoviranje lokala i nabavljanje opreme. Mašine i sirovine za mlečne sladolede nabavlja u Italiji, mleko sa farme pored Smedereva, a sezonsko voće od domaćih proizvođača. Kupuje kornete koji su napravljeni po tradicionalnoj recepturi. Mladenova filozofija pravljenja sladoleda je ponuditi potrošačima čiste ukuse bez mnogo mešanja i on kaže: „U glavi mi je uvek priča o jednom starom sladoledžiji iz Rima koji je imao radnju od deset kvadrata i u njoj služio samo jedan ukus – lešnik. Bio je otvoren pet sati dnevno dok ne potroši ono što je napravio tog dana, a ljudi su čekali u dugačkom redu kako bi kupili omiljeni sladoled od lešnika. Ta priča me uvek podseti da nema potrebe komplikovati nešto što može biti i jeste veoma jednostavno.“

Jedan od osam mlečnih ukusa – crna čokolada

Bubamara trenutno u ponudi ima 16 različitih ukusa – osam mlečnih i osam voćnih na bazi vode. Đelato je zbog različitog načina pravljenja daleko kremastiji i ne zamrzava se, tako da je kao poslastica pogodan i za osobe sa osetljivim grlom, kao i u zimskim danima bez bojazni od prehlade. Voćni sladoledi su odlični za sve one osobe koje iz različitih razloga izbegavaju mlečne proizvode (intolerancija na laktozu, ishrana u vreme posta, veganska ishraha), kao i za osobe koje pribegavaju redukovanom unosu kalorija jer, osim što se prave bez mleka, imaju i neuporedivo manju količinu šećera. Pored odličnog đelata u lokalu je moguće popiti i kafu iz Napulja, a uskoro će u ponudi biti kroasani i sokovi od sveže ceđenog voća. Krajem oktobra Bubamaru će posetiti Mikele i njegova supruga i tom prilikom planiraju da pokažu zaposlenima kako da naprave pravi tiramisu i još neke tradicionalne italijanske poslastice.

Priča o sladoledu u Kosovskoj ulici će možda nekog osmeliti da konačno krene u realizaciju nekog svog preduzetničkog sna. Nekome će biti putokaz kako kvalitet i odgovorno ponašanje prema klijentima i zaposlenima predstavljaju jedini siguran recept za uspeh u vlastitom poslu, a nekim ljudima će biti i sasvim dovoljna informacija da se otvorio novi lokal u gradu, u kome je, u divnom i vedrom ambijentu, moguće uživati u konzumiranju italijanskog đelata.

Kosovska 10
063/7502207