Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Buddha Bar: Uzbudljiv gastro doživljaj fuzije azijske i evropske kuhinje

AUTOR: CityMagazine 03 Feb, 2020
Buddha Bar: Uzbudljiv gastro doživljaj fuzije azijske i evropske kuhinje

Da bi se Beograd svrstao u metropole, osim nekih drugih detalja, bilo je potrebno da ima i „svoj“ Buddha Bar, ali pravi… i sad ga ima! Posle dugih priprema, traženja adekvatne lokacije i ispunjenja sofisticiranih i visokih standarda, ovaj globalno poznat lanac vrhunskih restorana otvoren je krajem prošle godine.

Smešten u podnožju jedne od kula Beograda na vodi, sa dominantnom statuom Bude u impozantnoj veličini, ovaj restoran donosi originalan i moderan koncept u svakom pogledu: od enterijerskih rešenja, preko atraktivne kuhinje i koktela do čuvenog DJ muzičkog izbora.

Kad se udobno smestite, počinje uzbudljiv gastro doživljaj fuzije azijske i evropske kuhinje u fantastičnom spoju namirnica i začina, boja i ukusa. Među starterima nezaobilazna je pikantna Tom Yum supa za zagrevanje, a onda sledi kreativno poigravanje: sa jedne strane probali smo takose sa različitim sadržajem (orada seviće, korejski biftek, losos ponzu…), a sa druge autentične gioze sa piletinom i tartufima, a sve upotpunili sjajnim suši rolnicama sa gamborima u tempuri. Korak dalje su foie gras sa kari briošom ili tatar od ljute tune i lososa, kao i raskošna selekcija suši kreacija.

U glavnom delu birali smo efektnu pačetinu posluženu sa demiglasom, na podlozi od mladog spanaća, uz pire od celera i paškanata, a iz ribljeg dela „pecnutu tunu“ u crnom i belom susamu u neobičnoj pratnji kelja na dva načina i šampinjona. Za obavezan sledeći put ostala su svinjska rebra u crvenom kariju i vijetnamska kokos piletina, stimovana orada, karamelizovani losos i crni bakalar…

Doživljaj upotpunjuje sasvim originalna selekcija koktela, u rasponu od klasičnih do onih sa potpisom Buddha Bara, a probani Mali Buda oduševio je i načinom serviranja i osvežavajućim ukusom, a tu je i pažljivo sročena vinska karta uz respektabilan izbor šampanjaca.

Svakako sačuvajte mesto za desert, nas su oduševili Combawa creme brule sa magičnom azijskom notom, poslužen uz sorbe od lajma i nane, kao i famozna selekcija moćija, originalne azijske poslastice neobične strukture, koja uz pratnju krema od manga donosi pet sjajnih sladolednih ukusa: zeleni čaj, crni susam, mango, vanila i kokos. Da, ovo jeste posebno mesto za posebne trenutke i vredelo ga je čekati. Ostaje samo da uživate.

Hercegovačka 14b
011/412 56 01