Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Izletnički putevi: Bajkoviti Put nemačkih Alpa

AUTOR: Filip Milosavljević 12 Feb, 2020
Izletnički putevi: Bajkoviti Put nemačkih Alpa

Izletnički putevi su jedan zanimljiv način da se doživi određeni kraj, posebno za ljubitelje prirode i velikih prostranstava. Jedna od zemalja koja obiluje ovakvim putevima je Nemačka, u kojoj postoji izbor od čak 150 njih. Ovoga puta osvrnućemo se na Put nemačkih Alpa, najstariji turistički put u Nemačkoj.

U dužini od 450 kilometara, između Lindaua na Bodenskom jezeru i Berhtesgadena na jezeru Kenigze, Put nemačkih Alpa predstavlja jedno nezaboravno iskustvo za sve koji se odluče da ga isprobaju. Preporuke su da se to učini nekim kabrioletom ili motorom, a ako ne posedujete svoj, možete ih iznajmiti. Na taj način se u potpunosti mogu upiti svi prizori pokraj kojih ide ovaj put, a koji zaista zaslužuju vašu punu pažnju i posvećenost. Još jedna opcija su popularni kamperi, tako da možete da ostanete dovoljno dugo da istražite svaki kutak prirode.

Foto: GNTB/ Günter Standl

Ono što nikako ne smete zanemariti je da dužinu trajanja doživljaja, kao i sve usputne stanice prilikom boravka, određujete sami po sopstvenom nahođenju. Ovde ćete videti zanimljive dvorce, brojne crkve i manastire, a sama priroda je takva da će svaka fotografija biti nalik razglednici. Kako je ovaj kraj poznat po bavarskom kvalitetu života, hrane i pića ne manjka, a ni dobrog provoda, tako da ćete imati šta da probate i sa kim da se družite.

Garmiš-Partenkirhen (Foto: GNTB/ Francesco Carovillano)

Sve započinje iz Lindaua, simpatičnog grada na obali Bodenskog jezera. Glavne atrakcije su stari deo grada i ulazak u luku, a već odatle vidi se pozadinski pejzaž prelepih Alpa. Usput možete svratiti do gradića po imenu Šajdeg, iznad kog se nalazi najosunčanije mesto u Nemačkoj zbog kog vredi da se popnete do vidikovca. U nastavku vas očekuje obilje zelenila koje pripada zaštićenoj oblasti Bad Hindelang, poznatom po mnogim zdravstvenim ustanovama i bogatstvu prirodnih lepota.

Foto: GNTB/ Francesco Carovillano

Pored prirode, u blizini je i nekolicina prelepih dvoraca, od kojih je sigurno najpoznatiji Nojšvanštajn. To je projekat kralja Ludviga II Bavarskog koji je želeo da ima gde da se povuče i odmori od gužve i vladarskih obaveza. On je preminuo pre završetka radova, koji nikada nisu u potpunosti dovršeni, a dvorac je dobio novu namenu kao turistička atrakcija. Predstavlja pravi dvorac iz bajke, ili možda je bolje reći kao iz legende o kralju Arturu. U sebi sadrži dve ogromne sale, prestonu sobu i još puno toga vrednog ture, ali svakako ne treba propustiti da makar napravite fotografiju dvorca iz blizine.

Foto: Bayern (BTM) – www.bayern.by/ Volker Preusser

Potom nailazi još jedno ime koje je zasigurno poznato ljudima iz naših krajeva – Garmiš-Partenkirhen. Ovaj grad domaćin je jednoj od četiri stanice u čuvenoj novogodišnjoj turneji „Četiri skakaonice“, gde se izvode ski skokovi. Mesto se nalazi u podnožju Cugšpica, najvišeg vrha u Nemačkoj, a nastalo je spajanjem dva gradića čiji nazivi i čine njegovo današnje ime. Pored toga što predstavlja meku za zimske sportove, na raspolaganju su sadržaji i za prolećno i letnje vreme. Tu je uspon na planinu, šetnja po prirodi, spust biciklom, kajaking i paraglajding. Kao odmor od svega toga možete otići u šoping, a potom i isprobati lokalne specijalitete u nekom od restorana.

Cugšpic (Foto: GNTB)

Prateći dalje tirkiznu boju reke Isar, koja meandrira u blizini Alpa, dolazi se do grada Bad Tolc. To je još jedno šarmantno mesto, sa simpatičnim starim gradom, očiglednim baroknim uticajem na svojim ulicama i fasadama prekrivenim muralima. Između ostalih, ovde je utočište i inspiraciju pronalazio Tomas Man. Ako naiđete u pravom trenutku, možda imate sreće da vidite neki od mnogobrojnih festivala, među kojima su oni posvećeni konjima, ružama i vrtovima. Kao i mnoga druga mesta u Nemačkoj, i ovaj grad ima božićni vašar.

Foto: GNTB/ Natalia Malec

U blizini se nalazi i vodopad Tacelvurm, koji u kaskadama pada sa visine od 5 metara niz dva dela stenovitog kanjona. Postoje dva mosta sa kojih se ovaj spektakularni prizor može lepo videti, tako da definitivno vredi vašeg vremena. Kada dođete u oblast Oberaudorf, obavezno se popnite na obližnji vrh koji pruža lep panoramski prizor. Ne brinite, postoji žičara koja vodi direktno do vrha, a tamo možete uživati u spuštanju sankama, istraživanju mitova i ziplajningu. Ima onih koji ovu oblast Nemačke smatraju i najlepšom od svih.

Foto: DZT

Na kraju se dolazi do jezera Kenigze, koje je skoro u potpunosti okruženo strmim Alpima, tako da oni koji se odluče da se provozaju čamcem mogu uživati u ehoima i  prirodnoj atmosferi. Imajte u vidu da je poseta ovom jezeru vrlo popularna i da treba očekivati gužve, ali da vas tu čeka raznovrstan sadržaj. A početkom oktobra možete videti neobičnu povorku sačinjenu od krava koje sa vraćaju sa letnje ispaše nazad u svoje štale.

Foto: DZT/ Francois Thierens

Kako doći iz Srbije:

Kolima – cca 1.300 km (E70, E70/A9 ili A1)

Avionom – direktni letovi iz Beograda: Aerodrom Fridrihshafen, Aerodrom Memingen, Aerodrom Minhen, Aerodrom Salcburg

Naslovna fotografija: GNTB/ Francesco Carovillano