Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Romantični put Nemačke

Svi ljubitelji putovanja zasigurno imaju Nemačku na listi mesta koja su posetili ili koja tek treba da posete. Ono što je važno je da ova zemlja ima nebrojeno mnogo gradova i prirodnih lepota za koje nisu svi čuli, a koji i te kako mogu da budu vredni vašeg vremena. Ako nas pratite redovno, znate da smo vam već preporučili da posetite Put nemačkih Alpa, a ovog puta se osvrćemo na takozvani Romantični put Nemačke.

Ovaj put obuhvata 400 km razdaljine između Vircburga i Fisena i prolazi kroz oblasti Bavarske i Baden-Virtemberga. On je već 70 godina jedan od najpopularnijih turističkih puteva u Nemačkoj, a stvoren je 1950. kako bi se obnovio turistički potencijal ove zemlje. Prvi gosti su bili porodice i prijatelji američkih vojnika koji su bili stacionirani u blizini, ali se ubrzo pročulo kakve se sve lepote kriju tu i postao je međunarodno popularan. Tome su doprinele prirodne lepote primamljive parovima različitih godina, različite kulturne atrakcije i događaji i prepoznatljivo gostoprimstvo.

Vircburg (Foto: GNTB/Francesco Carovillano)

Gornji deo ove regije, oblast oko Vircburga, poznat je po vinarstvu i vinogradarstvu, tako da vas u njegovoj blizini očekuju sveprisutni miris vina i okruženje prepuno ogromnih vinograda. Tu su i gradovi i sela za koje inače ne biste čuli u tradicionalnim vodičima, a na koje želimo da vam skrenemo pažnju. Dodatna pogodnost za sve koji posete ovu regiju između maja i jesenjih meseci je ta što se tada održavaju brojni festivali posvećeniji najrazličitijim proizvodima i vremenskim periodima.

Rotenburg (Foto: GNTB/Francesco Carovillano)

Put započinje u Vircburgu, univerzitetskom gradu smeštenom na obalama reke Majne. Ovde vas očekuje bogata arhitektura koja obuhvata različite stilove, sjajno domaće frankonijsko vino i nekoliko muzeja umetnosti. Ceo grad je praznik za sva čula i u njemu treba uživati dugo i polako, a preporučuje se proba vina iz karakterističnih Bocksbeutel flaša. Neke od atrakcija su katedrala Svetog Kilijana, Vircburški dvorac i citadela Marienberg. Još jedna zanimljivost je da je Vilhelm Konrad Rendgen ovde pronašao iks-zrake, koji su postali poznati kao rendgenski zraci.

U produžetku se prolazi kroz Tauerbišofshajm, Lauda-Kenigshofen i Kreglingen i dolazi do Rotenburga. On je nezaobilazna stanica na ovom putu i inače jedan od najpopularnijih bavarskih gradova. Kada uđete u njega, pomislićete da je vreme stalo pre više od 5 vekova, jer je u pitanju mesto sa ogromnim brojem očuvanih srednjevekovnih građevina. To stvara jedan bajkoviti doživljaj koji će vas sigurno fascinirati.

Dinkensbil (Foto: GNTB/Francesco Carovillano)

Postoji i legenda o tome kako je grad mogao da bude zapaljen 1631. godine, kada su ga katolici osvojili tokom Tridesetogodišnjeg rata. Stanovnici su u očaju ponudili generalu Tiliju bure od skoro 4 litra domaćeg vina, na šta je on odgovorio da će im poštedeti grad ako neko to popije naiskap. Utom je prišao gradonačelnik i herojski popio vino, čime je spasao grad. I danas postoji festival posvećen toj legendi, sa pićem i nekom vrstom predstave.

Augsburg (Foto: GNTB/Francesco Carovillano)

U nastavku se dolazi do Dinkelsbila, a potom i do Nerdlingena. Ovaj grad je među atraktivnijim na Romantičnom putu jer predstavlja jedan od retkih ograđenih srednjevekovnih gradova u Nemačkoj. Bio je vrlo bitan trgovački centar zbog svog povoljnog geografskog položaja, ali ga i danas izdvaja jedna druga zanimljivost. Naime, grad se nalazi blizu mesta gde je jedan meteorit udario u zemlju pre oko 15 miliona godina, a sama centralna kula izgrađena je od kamenja koje je stvoreno na mestu udara. I danas se može videti prsten oko kratera, koji je obuhvatao oko 1km prečnika i to je jedno od najizučavanijih mesta tog tipa na svetu. Čak su i američki astronauti ovde prošli deo obuke pre svog odlaska na Mesec.

Landsberg (Foto; Romantic Road Tourism Association GbR)

Poslednje stanice na putu do Augsburga su Harburg, sa impresivnim dvorcem na vrhu brda, i Donauvert, prepun raznih istorijskih građevina. Augsburg je najstariji grad u Bavarskoj, jedan od istorijski najvažnijih u celoj zemlji i definitivno jedan od najlepših. Za turiste može da bude zanimljiv iz više razloga, a jedan od njih je da je ovde rođen Leopold Mocart, otac Volfganga Amadeusa Mocarta. Svakog maja, ovde se održava tradicionalni festival posvećen njihovoj muzici, porodičnoj istoriji i sveukupno periodu u kome su živeli.

Pored toga, ovo je i rodno mesto čuvenog pisca Bertolda Brehta. Iako nije bio previše popularan u rodnom gradu, to se vremenom promenilo i zahvaljujući tome danas postoji sjajna izložba u kući u kojoj je rođen. Još jedna zanimljivost je lutkarsko pozorište, koje ima sopstveni muzej, a to je nešto što će biti zanimljivo svima, bez obzira na uzrast.

Pfafenvinkel (Foto: Pfaffenwinkel – Tourismusverband Pfaffenwinkel)

Sledeći grad je Landsberg, koji je preživeo razne bolesti, ratna razaranja i ekonomske promene i napokon postao popularno mesto za razne umetnike koji su u njemu tražili inspiraciju. Kasnije je postao pomalo ozgloglašen, jer je tu bio zatvoren Adolf Hitler i za to vreme napisao svoje delo Moja borba. Nakon toga, razvio se kao turističko mesto i deo Romantičnog puta, sa nekoliko zanimljivih muzeja, od kojih je jedan posvećen Holokaustu.

Dvorci Nojšvanštajn i Hoenšvangau (Foto: GNTB)

U oblasti oko Šongaua i Pfafenvinkla mogu se pronaći mnoge crkve i manastiri, a potom se stiže do Švangaua i obližnjeg prelepog dvorca Nojšvanštajn, koji predstavlja tačku sretanja Romantičnog puta i Puta nemačkih Alpa. Prateći dvorce dolazi se do Fisena, poslednje stanice na ovom putu. To je još jedan turistički gradić u kome se možete odmoriti i uživati u okruženju.

Fisen: jezero Hopfen (Foto: www.guenterstandl.de)

Kako doći iz Srbije:

Kolima – cca 1.200 km do Vircburga

Avionom – direktni letovi iz Beograda: Aerodrom Frankfurt, Aerodrom Minhen, Aerodrom Memingen Otkrijte Nemačku kao turističku destinaciju: https://www.germany.travel/rs/index.html

Naslovna fotografija: Romantische Straße Touristik-Arbeitsgemeinschaft GbR