Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Intervju: Stefan Stojačić

AUTOR: CityMagazine 22 May, 2019

Nakon završetka uspešne košarkaške karijere i tri završena fakulteta, počinje nova sportska karijera za tebe. Vraćaš se počecima, odnosno basketu. Šta je to što je bilo presudno da doneseš tu odluku?

Sticaj okolnosti doveo me je na 3×3 terene, ali činjenica da je basket 2017. godine postao Olimpijski sport navelo me je da mu se u potpunosti posvetim. Prosto san svakog sportiste je da ode na Olimpijske igre, a meni se ukazala prilika da se za to borim. Sada kada smo već nadomak tog cilja apetiti rastu, verujemo da možemo do medalje, pa i najsjajnijeg odličija.

Zapravo je sve počelo 2017. godine kada vas je FIBA pozvala da učestvujete na turniru u Mongolijii. Od tada počinjete da nižete ozbiljne uspehe a ti dobijaš MVP titulu. Koji je sled vaših odluka od tada? Da li je basket nešto čemu ćete se u potpunosti posvetiti narednih godina?

Jeste, ta 2017. godina i turnir u Mongoliji bili su presudni za mene i moju ekipu Liman. U finalu smo pobedili ekipu Novog Sada, ekipu koja je pre nas dominirala 3×3 sportom. Od tada dominiramo zajedno. Te sezone (2017) dobio sam i titulu MVP-a sezone, a 2018. po prvi put ekipa Liman 3×3 popela se na prvo mesto na svetskoj rang listi.

Kao reprezentacija Srbije osvojili smo Svetsko prvenstvo na Filipinima, a za svega nekoliko glasova izmakla mi je ponovo MVP titula, iako sam bio prvi strelac i prvi skakač svetske lige. Mada, moram priznati, bila je to realna odluka FIBA-e pošto je Bulut odigrao neverovatnu sezonu i zasluženo dobio to priznanje.

Cela sezona 2018. protekla je u rivalitetu između Limana i Novog Sada, između Dušana i mene što je potvrdilo dominaciju srpskog basketa u svetu.

Stefan Stojačić

Stefan Stojačić

Narednog vikenda biće održan turnir u basketu 3 na 3 Novi Sad Ultra Challenger. Zanimljivo je da, između ostalih, turnir organizuje vaš klub Liman 3×3 ali i vaš veliki rival, klub Novi Sad Al-Wahda. Pošto je Novi Sad „grad basketa”, da li imate u planu da možda i u budućnosti zajedno organizujete ovakve događaje?

Nakon osvajanja svetskog prvenstva, zajedno sa ljudima iz grada došli smo na ideju da organizujemo prvi FIBA 3×3 challenger u Srbiji. Realno je bilo da toj organizaciji pristupimo zajedno, pošto je to zaista velik događaj. Radujem se što ćemo imati, prvi put, priliku da igramo turnir svetske lige na domaćem terenu, u moram reći, istorijskom trenutku gde dve najbolje ekipe sveta igraju u svom gradu.

Smatram da je ovaj turnir od izuzetnog značaja za 3×3 sport u Srbiji i takođe biće od velikog doprinosa za plasman Srbije na predstojeće Olimpijske igre.

Iskreno voleo bih da Dušan i ja zajedno radimo na budućnosti basketa u Srbiji.

Šta sve očekuje publiku turnira Novi Sad Ultra Challenger?

Publika će sigurno imati privilegiju da prvi put uživo vidi turnir svetske serije. Basket je igra adrenalina, tako da posmatrati utakmicu uživo i putem malih ekrana predstavlja ogromnu razliku. Takođe sam turnir biće jedan od najjačih na svetu, dolaze nam dve najbolje američke ekipe, NY Harlem i Prinston, prvaci Indije, svetski prvaci do 23 godine iz Rusije, najbolja ekipa Švajcarske, Zemun 3×3 (osvajči finalnog turnira 2017. godine), perspektivna ekipa AVAI iz Vrbasa… Generalni sponzor događaja je Ultra energy drink, a turnir su podržali i Grad Novi Sad – Gradska uprava za sport i omladinu, Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS 2019, Autonomna pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, kao i šoping centar Promenada, MaxBet i VODA VODA.

Uz basket, publika će imati priliku da uživa u sjajnim muzičkim nastupima i igrama koje će se održavati u pauzama. Sve ovo odgiravaće se u samom centru grada koji će biti posebno pripremljen za ovaj događaj. Najmoderniji teren za basket, tribine za gledaoce, propratni sadržaj, sjajno ozvučenje. Sasvim sigurno događaj za pamćenje. Očekujemo vas.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Jovana Stojiljković: Uvek slušam srce i stomak

Jovana Stojiljković je jedna od najuposlenijih i najcenjenijih glumica mlade generacije u našoj zemlji. S njom smo razgovarali samo koji…

Marijana Janković: Gluma s puno akcenata

Na FEST-u je premijerno prikazan i srpski film „Pijavice“ u režiji Dragana Marinkovića. U tom filmu je Marijana Janković, cenjena…

Emir Esh Šehanović – Umetnik koji želi sebe…

Od ulica Istanbula, preko „street art”- a u Tuzli, do galerija u Beogradu i umetničkih sajmova po svetu... Sve je…

Jelena Mihajlov, menadžerka programa „Kreativno mentorstvo”: Proces koji…

Aktuelni konkurs za učesnike novog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo” traje do 26. aprila ove godine. Reč je o jednogodišnjem mentorskom…