Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ivan Tokin: Korona

Reč korona je pozajmljena iz latinskog jezika i znači kruna.

Rimljani su tako nazivali aranžmane od biljaka koje su stavljali na glave pobednicima.

U astronomiji korona predstavlja pojas luminozne plazma atmosfere Sunca koji se pruža milionima kilometara u svemir i najbolje se vidi za vreme totalnog pomračenja Sunca. Temperatura u koroni je mnogo viša nego na samoj površini Sunca.

Matija Gubec, vođa seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji, u 16. veku, prema legendi, javno je pogubljen, krunisan je na Markovom trgu u Zagrebu, krunom od usijanog gvožđa.  

Korona virusi su grupa virusa koji izazivaju bolesti kod sisara i ptica. Naziv su dobili zbog karakterističnog izgleda virusnih čestica, viriona, koji imaju obod koji podseća na krunu ili koronu sunca. Kod ljudi uzrokuju infekcije respiratornih organa, koje su obično blage, mada ponekad i smrtonosne. Kod krava i svinja izazivaju dijareju. Zaražene kokoške teško dišu. Krave, svinje, kokoške i drugi sisari nisu dovoljno udobni rezervoari korona virusima, i ne pružaju im dovoljno mogućnosti za napredovanje.

Ovo je treća vrsta korona virusa koja je uspela da pređe sa životinja na čoveka. Mnogo nas je i svašta umemo. Homo sapiensa je pre oko sto godina bilo oko jedne milijarde. Sad nas ima oko sedam milijardi. Najjači smo na planeti. Dobili smo krunu.

Naslovna fotografija: Unsplash