Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Žena na ivici nervnog sloma: Ukroćena goropad

AUTOR: Ana Vučković 23 May, 2019

Tek kasnije sam čula da se neki glumci užive u ulogu tek kada uđu u cipele i u njima prošetaju po proscenijumu. Posle sam čula i za englesku izreku o ulaženju u tuđe cipele i istoimenu pesmu Depeche Mode-a. Ne znam koliko sam pari obuće do tada promenila. Znam samo da je jedna od fotografija koju najviše volim ona na kojoj me tata nosi, a na nožicama su mi gumene Jugoplastika sandalice, one koje su nedavno, doduše pod markom Guči dostigle cenu od oko pet stotina evra.

Jugoplastika sandalice (foto: Žena na ivici nervnog sloma)

Jugoplastika sandalice (foto: Žena na ivici nervnog sloma)

U Riminiju sam morala da se oprostim od travazelenih štikli kojih je bilo samo u manjim brojevima. Zapravo, bilo je mog broja, ali u Modeni, gradu u kome je rođen Pavaroti. A ne mnogo daleko od Modene je i Padova, za koju sam prvi put čula gledajući kao dete Ukroćenu goropad, u kojoj je Petrućio želeći da iznervira Katarinu namerno nosio razjapljene cipele. Setiću se toga jednom na Slaviji, kada mi se bude odlepila peta. To me je manje iznerviralo nego što nije bilo zelenih štikli u mom broju ili što je u Madridu zbog sijeste za mene zauvek ostala zatvorena prodavnica sa bakarnim baletankama.

Neprežaljene zelene cipele (foto: Žena na ivici nervnog sloma)

Neprežaljene zelene cipele (foto: Žena na ivici nervnog sloma)

Sad kupovinu obuće ne posmatram fatalistički. Ne postoji ništa što moram da imam. Postala sam prava baba, važno je da je koža, idealno ako je rađeno po meri.

Baš sam danas gledala obuću. Bile su tu sandale sa tankim kaišom. Ja ne volim svoje prste, i svi moji preci imali su čukljeve, imaću i ja. Već sebe vidim kako ih u šezdesetim šetam po nekoj rivi. Odmah do njih su crne bapske, koje me podsećaju na Lorkine drame i katoličku crkvu, što ne obećava. Ali mi se dopadaju. Nosiću ih onog dana kada me sin bude vozio u dom za stare, obećavajući da će mi tamo biti lepo i da će me nedeljom voditi na ručak, a uveče na predstavu, da zajedno gledamo kakve cipele nose glumci.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Prozor u dvorište: Pismo iz tuđine

Draga Jovana, Iako mi nisi odgovorila na moje prethodno pismo, pišem ti ponovo, s obzirom da ti je telefon isključen…

Ivan Tokin: Mornar

Jedan tip mi je bar jednom rekao da je nešto kikiriki života, sad ne mogu da se setim šta je…

Prozor u dvorište: Sizif među konfetama

Već skoro nedelju dana sam u jako čudnom stanju. Nije ništa loše, naprotiv, sve je u najboljem redu, ustanem vedar…

Prozor u dvorište: Duše od stakla

Stigla mi je juče poruka da nije dobro. Telefon je vibrirao neko vreme, poruke su stizale jedna za drugom, a…