Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 najznačajnijih muzeja u Parizu koji se ne zovu Luvr i Orse

AUTOR: CityMagazine 13 Jul, 2019
5 najznačajnijih muzeja u Parizu koji se ne zovu Luvr i Orse

Retko kad ćete nešto čuti o sledećih 5 muzeja u Parizu, ali stanovnici francuske prestonice i te kako znaju da se u njima krije veliko kulturno blago.

1. Muzej Marmotan Mone

Kao što njegovo ime kaže, ovaj muzej je u najvećoj meri posvećen delu francuskog impresioniste Kloda Monea. U njemu je izloženo čak 300 slika poznatog slikara, uključujuću i one iz serije Lokvanji, kao i slika Impresija, rađanje sunca, koja je svojevremeno podigla veliku prašinu u francuskim umetničkim krugovima. Muzej Marmotan Mone je takođe dom mnogih radova Edgara Dege, Pola Gogena i Eduara Manea. 

Slika „Impresija, rađanje sunca“ Kloda Monea

Slika „Impresija, rađanje sunca“ Kloda Monea

2. Muzej Roden

Ogist Roden je jedan od najpoznatijih vajara u istoriji umetnosti, zbog čega je poseta muzeju posvećenom njegovom delu, obavezna. Tu ćete videti njegove čuvene skulpture kao što su Mislilac, Tri senke i Poljubac. Većina Rodenovih dela je izložena u bašti muzeja, ali mnoge se mogu pronaći i u zgradi bivšeg hotela Biron, koji je 1919. pretvoren u muzej Roden.

3. Muzej Klini (Nacionalni muzej Srednjeg veka)

Ako vas zanima zaostavština srednjovekovnog Pariza, muzej Klini je pravo mesto za vas. On se nalazi na Levoj obali u nekadašnjoj opatiji u gotskom stilu. Kolekciju muzeja čine drevne skulpture, prelepi rukopisi, srednjovekovni nameštaj i tapiserije, od kojih su svakako najpoznatije one iz serije Dama i jednorog iz 15. veka.

Muzej Klini / Foto: Atlant/Wikimedia Commons

Muzej Klini / Foto: Atlant/Wikimedia Commons

4. Pikasov muzej

Da li ste znali da u Parizu postoji mesto gde se može videti čak 5.000 umetničkih dela Pabla Pikasa? Pikasov muzej se nalazi u četvrti Mare u nekadašnjem hotelu Sal. Tu su izložene slike, crteži, skulpture, fotografije i rukopisi slavnog španskog slikara koji je obeležio 20. vek. Pikaso je, inače, veći deo svog života proveo u Parizu pa je jedna od njegovih želja bila da nakon smrti određeni deo njegove kolekcije bude doniran gradu.

5. Nacionalni muzej moderne umetnosti

Ovaj muzej se nalazi u okviru Centra Pompidu, čuvenog modernističkog zdanja u četvrtom arondismanu. On poseduje drugu najveću kolekciju moderne umetnosti na svetu, posle njujorškog Muzeja moderne umetnosti. U zbirci muzeja se, između ostalih, nalaze dela Anrija Matisa, Pabla Pikasa, Vasilija Kandinskog, Marsela Dišana i Endija Vorhola.

Izdvojeno za tebe

Novi život Dilana Doga: Usponi i padovi Rekionijeve vladavine (drugi deo)

Pre nekoliko nedelja bili ste u prilici da pročitate tekst u kome sam se osvrnuo na prvi talas epizoda „Dilana…

5 antiutopijskih romana koje morate pročitati

Čovečanstvo konstantno teži progresu i boljem životu, ali šta se dešava ako na tom putu sve pođe naopako? U sledećih…

Performans umetnika Vladimira Mojsilovića u Muzeju savremene umetnosti

Nakon Galerije Narodne banke Srbije, Transformart galerije, KC Barake i nastupa na internacionalnom Trijenalu proširenih medija likovni umetnik Vladimir Mojsilović…

„Simpsonovi“ u stilu ruskih umetničkih filmova

Moskovski dizajner i animator Aleksej Semenov je na svom Youtube kanalu objavio zanimljivu verziju klasične uvodne špice crtane serije „Simpsonovi“.…