Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Al ima ljubavi moje” do 9. juna u Gradskom muzeju Vršac

AUTOR: CityMagazine 30 May, 2019
„Al ima ljubavi moje” do 9. juna u Gradskom muzeju Vršac

Retrospektivna izložba fotografija niškog umetnika Ivana Hadži Zdravkovića Sose (1952-2013), kojom je u Galeriji savremene umetnosti Niš obeležena petogodišnjica umetnikove smrti novembra 2018. godine, gostuje, u svojoj sažetoj varijanti, u Gradskom muzeju Vršac. Autor izložbe: Ivana Zdravković; kustos izložbe: Ljudmila Đukić; dizajner izložbe: Jelena Macanović.

Stih Al ima ljubavi moje Branka Miljkovića simbolizuje veliku ljubav Ivana Hadži Zdravkovića prema fotografiji i temama koje njom ovekovečava. Istovremeno nas podseća na njegov rad na filmu Vatra i ništa i izložbi o niškom pesniku.

Interesovanje za fotografiju i pokretne slike 1971. godine odvodi Sosu iz Niša u Beograd, gde upisuje tek osnovane studije kamere pri Fakultetu dramskih umetnosti. Idući u korak sa savremenom tehnologijom, usavršavao se i nesebično prenosio svoju ljubav i znanje na mlađe generacije. Bavio se obrazovnim radom sve do smrti, kako u stručnim školama, tako i na univerzitetskom nivou.

Fotografije su iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva

Fotografije su iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva

Fotografije, koje će vršačka publika moći da vidi, pripadaju različitim fazama stvaralaštva Ivana Hadži Zdravkovića. Crno-beli portreti sa kraja šezdesetih godina prošlog veka, ženski aktovi nastali u ateljeu i žanr scene iz studentskih dana prožimaju se sa digitalnim zapisima. Kolor fotografije Svete Gore i Svete Zemlje, odraz su umetnikove lične duhovnosti. Osećaj za detalj i doživljaj prirode ovekovečeni su na brojnim fotografijama. Izrazit kolorit u skladu sa formom, odskače na mnogim digitalnim fotografijama.

Na njima se vidi osećaj za detalj i doživljaj prirode

Na njima se vidi osećaj za detalj i doživljaj prirode

Preklapanje aktova, koje je umetnik radio tokom studija, sa digitalnim teksturama dovodi do nastanka novih dela izrazite poetičnosti i likovnosti. To su radovi nastali u poslednjim godinama umetnikovog života, radovi koji slave lepotu žene, prirode i života u celini. Oni jasno prenose Ivanovu beskrajnu ljubav prema fotografiji, i veštinu i talenat da se istom izrazi.