Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Angažovane video igrice u galeriji Podroom

AUTOR: Jelena Jovanović 12 Jun, 2019
Angažovane video igrice u galeriji Podroom

Piše: Jelena Jovanović

Ukupno 18 video igara predstavljeno je uz objašnjenja kako se igraju, i o čemu govore. Zabavne su, ali i edukativne, opominjuće, i otvaraju nova vrata, kada je percepcija savremenog sveta u pitanju.

Foto: Goethe - Institut

Foto: Goethe – Institut

„Izložba Games and Politics proistekla je iz izložbe Global games koja je urađena u produkciji Centra za umetnost i medije iz Karlsruea, i u saradnji sa Gete institutom. Ona je na turneji širom sveta. U našem regionu je već prikazana u Zagrebu, u Bukureštu, Atini. Pre Beograda predstavljena je u više gradova u Turskoj, a nakon Beograda izložba ide u Sarajevo”, kaže Zorica Milisavljević  iz beogradskog Gete Institiuta.

Sagovornica City Magazina ističe da je postavka Games and Politics ujedno i uvodna manifestacija u okviru novog programskog težišta Goethe-Instituta, a to je – digitalni svet. Izložba koja je svuda gde je prikazana naišla na veliko interesovanje (i imala prateći program rađen u saradnji sa lokalnim stručnjacima) bavi se društvenom ulogom i značajem video igara. Predstavlja i izradu igrica, i raznolike umetničke pristupe. Igrice imaju kritičku poziciju prema različitim temama, bave se gorućim svetskim pitanjima, političkom manipulacijom….

Foto: Goethe - Institut

Foto: Goethe – Institut

U galeriji Podroom igrice su podeljene po kategorijama. Tu su one koje su komentar na realne političke događaje, zatim one  koje imaju vojnu tematiku i sredstvo su za preispitivanje veze između rata i industrije zabave. Tu su i igrice koje problematizuju stereotipne uloge polova, ili govore o moći, predstavljaju kritiku medija, ili za temu imaju migracije.

O svim ovim igricama je govorio gost iz Nemačke, Kristijan Huberts. On je diplomirani kulturolog, i profesor na Evropskom univerzitetu primenjenih nauka u Berlinu, gde predaje Istoriju i teoriju igara. Hubers je i slobodni novinar – piše za bookazine WASD, koji je posvećen video igrama, i urednik na sajtu piqd.de, a radi i kao pomoćni producent u studiju waza! iz Berlina u izradi politički edukativnih igara.

Foto: Goethe - Institut

Foto: Goethe – Institut

Tridesetsedmogodišnji poznavalac savremenog sveta video igara otvorio je beogradsku izložbu, i na prvom stručnom vođenju predstavio igrice, i njihovo značenje. Istakao je i da je tema mnogih od njih zapravo nemoć da promenimo okruženje u kom živimo. Bilo je zanimljivo čuti i da se u izradi igrica koriste naučna znanja, kao i da su neke od igrica zasnovane na načinu razmišljanja na kom su zasnovane vojne strategije.

Najstarija izgrica na izložbi, Madrid 2004, posvećena je sećanju na žrtve terorističkog napada u Madridu, a igra-slagalica YELLOW UMBRELLA se bavi studentskim protestima u Honkongu 2014. Učesnici tog protesta zalagali su se za slobodne izbore, i borili protiv centralizma kineske vlade. (Igrica nije predstavljena prilikom gostovanja u Kini – u pitanju je bila cenzura tamošnjih vlasti.) A u igrici igrači učestvuju na demokratskim demonstracijama, nenasilno se bore protiv policajaca koji bacaju suzavac, protiv batinaša trijada, ili protiv kontroverznog šefa administracije Hongkonga.

Foto: Goethe - Institut

Foto: Goethe – Institut

Zanimljive su i igrice čije je proigravanje održano u KCB-u neposredno nakon otvaranja izložbe, 6. juna. Papers, please simulira rad birokratske mašinerije i tematizuje rad na graničnim prelazima države kojom upravlja diktatorski režim, a igrica Orwell razmatra posledice digitalne tehnologije za nadzor. Među provokativnim pitanjima koje ove igrice postavljaju igračima su i – Treba li političke disidente pustiti da pređu granicu ili ne?, kao i – Da li lične podatke intimne prirode treba proslediti obaveštajnoj službi ili ne?

U svetu angažovanih video igara dostupnih u galeriji Podroom zanimljiva je i igra simulacije DEMOCRACY 3. U njoj igrač preuzima ulogu šefa države, i odgovornost za zemlju. Prinuđen je da nekako pomiri želje, motive i interese svih u zemlji, te da ponudi pogodnu strategiju vlade. Tako, na primer, trgovinska politika koju protagonista odabere može uticati na bruto domaći proizvod, što se onda odražava na nezaposlenost, a time i na siromaštvo i kriminal. Sve ovo ima i posledice na turizam, koji i sam utiče na bruto domaći proizvod, itd. Interesantno je da se u stručnim krugovima DEMOCRACY 3 ubraja među najbolje video igre simulacije društva koje su ikada napravljene.