Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

BELEF 2019 – Zanimljivi programi omiljenog gradskog letnjeg festivala

AUTOR: Jelena Jovanović 19 Jun, 2019
BELEF 2019 – Zanimljivi programi omiljenog gradskog letnjeg festivala

Manifestacija koja otvara gradsko kulturno leto, i svake godine donosi zanimljive programe, ove godine se u našem gradu održava 28. put. Beogradski letnji festival trajaće od 21. juna do 7. jula, i predstaviti oko dvadeset programa – pozorišne predstave, izložbe, koncerte, plesne performanse, programe za decu.

Piše: Jelena Jovanović

Umetnički direktor BELEF-a, Aleksandar Saša Ilić, najavio je festival istakavši da on ovog leta ima raznolik i bogat program namenjen različitim uzrastima, kao i da su neki delovi programa posebno atraktivni. Novitet ovogodišnjeg izdanja festivala je to što će najveći broj programa biti održan na Kalemegdanu, na platou ispred Vojnog muzeja.

Samo otvaranje festivala donosi ekskluzivno gostovanje – u prostoru hangara Luke Beograd,  21. juna, u 20 sati, održaće se prvo ovdašnje izvođenje predstave Antigona 200 godina kasnije Ulis teatra sa Briona. Gostovanje teatra Radeta Šerbedžije na BELEF-u prvo je njegovo gostovanje u Beogradu, a zbog velikog interesovanja predstava će se igrati i 22. juna.

Otvaranje festivala obeležiće i zanimljiva fotografska izložba – svetski poznati umetnik Kristijan Antolović koji živi u Irskoj predstaviće postavku Behind the selfie – izložbu  portreta zanimljivih i zapaženih Beograđana. Otvaranje je u Francuskom kulturnom centru, 21. juna u 19 h.

Na ovogodišnjem BELEF-u gostovaće i izraelska umetnica Merav Dagan koja će 23. juna u 20 h izvesti plesni performans Bloody Mary. Istog dana, u 21 h,  publika će moći da pogleda i performans Svetlosni kodovi plesnog teatra Mimart koji ove godine obeležava 30 godina postojanja. Najavljen je i veseli plesni performans francuskih umetnika, Happy Manif, 2. jula od 11 h i od 19 h, na Kalemegdanu i u Tašmajdanskom parku.

BELEF 2019

BELEF 2019

U okviru muzičkog programa, najavljuju organizatori, održaće se kvalitetni koncerti različitih muzičkih žanrova. Jasmina Trumbetaš, predsednica odbora festivala, rekla je da joj je posebno drago što u Beograd dolazi Ilija Marinković, violinista i nekadašnje čudo od deteta, muzičar koji je sa devet godina primljen na Konzervatorijum u Beču. Marinković je danas profesor u Italiji, i nastupa na koncertima širom Evrope. Njegov koncert u okviru BELEF-a najavljen je za 5. jul u 21 h.

Gosti BELEF-a ove godine su i Mostar Sevdah Reunion, poznata etno grupa iz Mostara prepoznatljiva po svojim obradama sevdalinki i ciganskih pesama sa područja Balkana. Jedan od najkvalitetnijih ovdašnjih tribute bendova, Queen Real Tribute bend održače koncert nazvan Queen Symphony 25. juna, a BELEF 2019. će 7. jula zatvoriti nastup benda slovenačkog harmonikaša Marka Hatlaka na kom će gost biti makedonski gitarista Vlatko Stefanovski. Svi koncerti će se održati na platou ispred Vojnog muzeja.

U okviru pozorišnog programa, BELEF predstavlja nekoliko zanimljivih predstava različitih produkcija. Među njima je i premijera – konceptualna predstava Sve u svemu i mjuzikl Pećina (oslonjen na Platonove filozofske koncepte) rediteljke Jane Mirčetić. Predstave su na programu 25. i 26. juna na sceni UK Vuk Karadžić. Ispred Vojnog muzeja publika će moći da pogleda poetsku predstavu Kao da sam te sanjao (28. jun, 21 h) čiji protagonisti govore i pevaju čuvene stihove ovdašnjih i inostranih pesnika, kao i predstavu Veliki talas (30. jun, 21 h) reditelja Nenada Gvozdenovića, produkciju Zvezdara teatra koja se sa velikim uspehom već pet godina igra u ovom pozorištu.

Najmlađu publiku će uskoro obradovati predstava Crvenkapa po tekstu i režiji Sonje Knežević ( igra se ispred Vojnog muzeja, 29. juna u 13 h), a nešto stariju decu predstava Legenda o hrabrosti – klasični teatar sa elementima akrobatike ( 24. jun u 20 h). Muzičko scenski performans će u okviru ovogodišnjeg letnjeg festivala, isto na Kalemegdanu, održati i popularni jutjuber Baka prase, 2. jula u 20 h.

Vizuelni segment ovogodišnjeg BELEF-a obogatiće izložba radova nastalih na umetničkoj koloniji Vajarska radionica Ada – otvaranje u galeriji Vojnog muzeja je 19. juna u 19 h.