Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Glumci su oživeli Karavađova remek-dela i to izgleda fantastično

AUTOR: CityMagazine 08 Nov, 2019
Glumci su oživeli Karavađova remek-dela i to izgleda fantastično

Italijanski barokni slikar Mikelanđelo Merizi (Amerigi) Da Karavađo, poznatiji javnosti samo kao Karavađo, krajem 16. i početkom 17. veka šokirao je ljubitelje umetnosti iz viših klasa jer su za njegove slike, najčešće motiva iz Bilbije, pozirale prostitutke i drugi pripadnici nižih slojeva društva.

Njegov realističan prikaz ljudskih tela, dramatična kompozicija i tretman svetla, impresionirali su slikare iz njegove i narednih era, a u 20. veku su se i režiseri kao što su Martin Skorseze i Pjer Paolo Pazolini ugledali na njegovu estetiku. Teatralnost slika ovog starog majstora je ostavila traga i u pozorištu pa nimalo ne čudi da je jedna glumačka trupa pre desetak godina odlučila da oživi njegova remek-dela.

Osmoro glumaca na čelu sa Ludovikom Rambelijem su iz prve ruke otkrili koliko je bilo teško pozirati za Karavađa. Oni su sa velikom energijom pristupili projektu i uspeli su uspešno da rekreiraju čak dvadeset tri remek-dela poznatog slikara.

Njima je manje bio cilj da naprave scenu identičnu onoj koju možemo videti na slici, već bližu onoj s kojom bi se Karavađo neposredno suočio u procesu pravljenja datog remek-dela. Sledeći video prikazuje glumce tokom jedne od svojih predstava posvećene slavnom slikaru.

On pokazuje koliko je samo potrebno fizičke kondicije i koncentracije da bi glumci uspešno oživeli Karavođove slike kao što su, između ostalih, Raspeće Svetog Petra, Narcis i Marija Magdalena u ekstazi.

Pozorišna trupa Ludovika Rambelija i dalje veoma uspešno izvodi svoj performans posvećen Karavađu. Na sajtu trupe možete pogledati njihov kalendar nastupa, pa ako se nađete u blizini, a volite baroknu umetnost, ne propustite priliku da prisustvujete jednom ovako jedinstvenom umetničkom performansu.

Izvor: The Kids Should See This