Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Izložba dokumentarnih fotografija „Tanjug javlja, rat je završen” od 5. jula u Muzeju Jugoslavije

AUTOR: CityMagazine 29 Jun, 2020
Izložba dokumentarnih fotografija „Tanjug javlja, rat je završen” od 5. jula u Muzeju Jugoslavije

U okviru programa kojim obeležava 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, u Muzeju Jugoslavije se 5. jula otvara izložba TANJUG javlja, rat je završen u objektu Muzej 25. maj. Na dokumentarnim fotografijama velike istorijske vrednosti, koje će prvi put biti predstavljene javnosti, publika će moći da vidi kako je izgledala Jugoslavija neposredno pre i posle oslobođenja. Autori izložbe su Radovan Cukić i Milica Tomić.

Beograd u danima neposredno posle oslobođenja, oktobar 1944; nepoznati autor

Pomenute fotografije koje su snimili TANJUG-ovi foto-reporteri Petar Obradović, Branko Savić i Isak Koen, tek nedavno su registrovane kao celina u okviru obimne foto-građe Muzeja Jugoslavije, a rad na pripremi izložbe prati i rad na dokumentaciji, kojom će čitava zbirka biti zaštićena kao kulturno dobro.

Povratak jugoslovenskih vojnika i oficira iz nemačkog zarobljeništva brodom, Beograd, 12. april 1945; foto: Petar Obradović

Objektivom foto-reportera TANJUG-a zabeleženi su najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u ovom periodu. U više foto-reportaža mogu se videti aktivnosti, poput rada na obnovi saobraćaja, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u selima, a mogu se pratiti i kulturna dešavanja, kao i obnova sportskog i fiskulturnog života”, pojašnjavaju autori izložbe i dodaju:

„Posetioci izložbe će, kroz selekciju snimaka nastalih 1945, moći da vide dramatične scene završnih borbi za oslobođenje zemlje, najvažnije momente dovršavanja političke revolucije, opsežnih zahvata na obnovi zemlje i normalizaciji života, sveprisutnih ožiljaka i posledica rata, ali i početka institucionalizovanog rada na stvaranju novog, socijalističkog čoveka.”

Maršal Tito čita govor za radio povodom završetka rata u Evropi, 9. maj 1945; foto: Petar Obradović

Izložba TANJUG javlja, rat je završen prvi je korak kojim Muzej Jugoslavije otvara za javnost najstariji sačuvan deo foto-arhive Telegrafske agencije Nove Jugoslavije, koji je 1947. prenet u Kabinet maršala Tita, da bi kasnije postao deo kolekcije Muzeja.

Pored autora izložbe, Radovana Cukića i Milice Tomić, njenoj realizaciji doprinela je i saradnica na obradi fotografije, Jovana Stojadinović. Arhitekturu postavke radila je Milica Lopičić, dok je za dizajn bio zadužen Mane Radmanović.

Dolazak bugarskih septemvira u Beograd, 28. septembar 1945; foto: Petar Obradović

Obeležavanje 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, čiji je programski deo i izložba TANJUG javlja, rat je završen, biće oživljeno tokom godine i u okviru aktuelne izložbe Muzejska laboratorija u zgradi Starog muzeja, koja jugoslovensko nasleđe razmatra kroz prizmu višestrukih interpretacija. Za ovu priliku, intervencijom kustosa Muzeja, biće markirani eksponati relevantni u kontekstu kraja Drugog svetskog rata.

Koča Popović govori na Zboru AFŽa na Slaviji, Beograd, 28. oktobar 1945; foto: Petar Obradović

Pored izložbenog, biće realizovan govorno-edukativni program, tematska vođenja, kao i privatni narativi u vidu audio i video-zapisa.

Izložba TANJUG javlja, rat je završen biće otvorena do 30. septembra 2020. godine.

Mihaila Mike Jankovića 6
05.Jul 2020
30.Sep 2020
Muzej Jugoslavije