Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Izložba „Realnim do nerealnog“ – Abstracta 26. marta

AUTOR: CityMagazine 13 Mar, 2019
Izložba „Realnim do nerealnog“ – Abstracta 26. marta

Izložba „Realnim do nerealnog“, prva u nizu grupe Abstracta, biće otvorena 26. marta 2019. u Kući kralja Petra I (Beograd, Vase Pelagića 40). Otvaranje izložbe je zakazano u 19 časova: u muzičkom delu programa nastupiće mladi muzički talenti – ArtLink virtuozi.

Izložba Realnim do nerealnog deo je istoimenog projekta koji za cilj ima predstavljanje, istraživanje i tumačenje apstraktne umetnosti danas. Na izložbi u Kući kralja Petra biće predstavljeni radovi prve postavke članova grupe, akademskih umetnika različitih generacija: Maria Đikovića, Branke Milić, Zorice Obradović, Ivane Martić i Jovane Milenković.

Ciklus apstraktnog stvaralaštva obraćanjem stručnoj i širokoj publici ispituje mesto najintrigantnijeg umetničkog stila moderne umetnosti u savremenom kontekstu, kroz pet različitih likovnih rukopisa.

Autori projekta su Emina Ćirić, istoričar umetnosti i Žaklina Milenković, novinar.

Abstracta kolaž

Abstracta kolaž

Emina Ćirić: „Kakvu poruku danas apstraktna umetnost šalje, šta je njena spontanost, iskrenost i suština, koji su joj izvori, koliko se udaljila od korena, neka su od pitanja koja se odnose na to šta je vrednost likovnog apstraktnog stvaralaštva. Pet autora, pet različitih likovnih traganja za emocijom, sjedinjeni su u priči o tome može li se i kako, sada i ovde umetničko delo izraziti kroz emociju lišenu realne forme.“