Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Izložba „Tačka topljenja“ Anje Tončić u galeriji X VITAMIN

AUTOR: CityMagazine 01 Oct, 2019
Izložba „Tačka topljenja“ Anje Tončić u galeriji X VITAMIN

U galeriji X VITAMIN (Studentski trg 11) je 26. septembra otvorena prva samostalna izložba crteža i slika mlade umetnice Anje Tončić (1996). Izložba pod nazivom Tačka topljenja, predstavlja izbor radova nastalih tokom Anjinog dvogodišnjeg slikarskog i konceptualnog istraživanja motiva vrteške. Predstava karusela u pokretu odličan je povod za virtuozno poigravanje tehnikama. Ciklično kretanje simulira vrtlog koji predstavlja metaforu dinamike naše realnosti. Kontinuirano kretanje u zatvorenom krugu pozate scenografje, stvarnost koje se držimo grčevito, dok se pogled izvan graniči sa užasom i užitkom otkrovenja izmenjene percepcije. Pitanje o mogućnosti postojanja izvan domena prihvaćenih referentnih sistema na metafizičkom, materijalnom i psihoemotivnom nivou jesu osnovna tema ove izložbe.

Piše: Ivan Šuletić

O svom interesovanju za ovu temu umetnica kaže sledeće: „Vrtlozi koje me fasciniraju nisu slobodni, nisu iznad granica postojanja u apstraktnom smislu, već su konstantno okovani okolnostima. Taj sklop ukroćenog, okovanog haosa koji se kao otelotvoreni prkos svemu tome ipak okreće je transportovanje lične vizije egzistencije. Poput osobenosti borbe postojanja svakog pojedinca, vrtlog u takvom svetu opstaje kao subverzivna inverzija života – nezavisno kretanje dinamičnog neživota. U društvu i sistemu na koje smo prinuđeni, odmetništvo u fiktivno je utešno, ali pojedinac gubi sposobnost da odgonetne sopstvenu prošlost, kao i stvarnost. Život se predstavlja kao vrtlog ogromne akumulacija prizora. Sve što je nekada bilo neposredno doživljavano, udaljava se u predstavu.“

Izložba u galeriji X VITAMIN biće otvorena do 9. oktobra 2019. godine. Radno vreme galerije je radnim danima od 14 do 20 časova i subotom od 12 do 15 časova.