Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Koncert „TRESE.LUPA.UDARA” otvara manifestaciju „Leto u muzeju”

AUTOR: Jelena Jovanović 24 May, 2019
Koncert „TRESE.LUPA.UDARA” otvara manifestaciju „Leto u muzeju”

Piše: Jelena Jovanović

U prijatnom prostoru ispred topčiderskog muzeja nastupa zanimljiva postava, okupljena posebno za ovu priliku. Na repertoaru će biti i mnogi rok standardi, glam rok himne, kao i obrade pesama kultnih jugoslovenskih rok bendova – Time, Pop mašina, Buldožer, Yu grupa

Dušan Kojić Koja jedan je od glavnih aktera domaće alternativne muzičke scene u proteklih nekoliko decenija, muzičar koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenske i srpske muzike, pa se nametnuo kao logičan izbor za saradnju”, kaže u razgovoru za City magazine Sara Sopić, kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

Koncert kojim se simbolično proslavlja praznik nekadašnje socijalističke Jugoslavije ujedno je i početak ovogodišnjeg izdanja manifestacije Leto u muzeju.

„Projekat Leto u Muzeјu pokrenut je pre dve godine na inicijativu tima kustosa Muzeja Jugoslavije, a u sarаdnji sa predstavnicima opštine Savski Venac, sa idejom da se Muzej afirmiše kao mesto za druženje i zabavu, i da se dopuni letnji kulturni program Beograda. Ovaj projekat je osmišljen tako da se u saradnji sa savremenim umetnicima, koji u svom radu reflektuju jugoslovеnsko nasleđe, animira i privuče mlada lokalna publika. Projekat pronalazi nove metode interpretacije jugoslovenskog nasleđa, i mapira glavne aktere na regionalnoj sceni, čiji je rad relevantan za proučavanje jugoslovenske prošlosti, ali i aktivno sagledavanje sadašnjosti. Tako se kreira program koji čine koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave…”

Muzej Jugoslavije - Yugovinil

Muzej Jugoslavije – Yugovinil

Sara Sopić najavljuje i zanimljiv program ovog leta – 16. juna od 12 do 20h u parku skulptura Muzeja Jugoslavije biće organizovan Piknik u saradnji sa udruženjem Kišobran, kafeom Zaokret, Kabinet pivom i Burger House-om. Opušteni celodnevni događaj je i prilika da se uživa u zelenom ambijentu Topčidera, i u zanimljivom programu organizacije Kišobran.

Leto u muzeju nastavlja se u julu koncertom Moussaka benda koji se bavi obradom jugoslovenske folk muzike u surf-rock maniru – oni nastupaju 13. jula u 20h. Krajem leta, 24. avgusta u 19h, na platou ispred Muzeja održaće se tradicionalno Veče Yu vinila – okupljanje kolekcionara ploča, uz nastup DJ trija Tetkine radosti iz Slovenije i lokalnu DJ podršku.

Svi događaji u okviru manifestacije Leto u muzeju su besplatni. Tu je i prateći program – niz manjih događaja koji će se tokom narednih meseci odvijati u muzejskom kafeu.