Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Majstorska radionica: „Svako može da nauči da crta”

AUTOR: CityMagazine 04 Mar, 2019
Majstorska radionica: „Svako može da nauči da crta”

„Svako može da nauči da crta” je jedinstvena kreativna majstorska radionica koju vodi iskusni učitelj crtanja Zoran Golub nastala po metodologiji učenja crtanja opisanoj u knjizi „Crtanje desnom stranom mozga“ američke profesorke dr Beti Edvards.

Ova nadasve fascinantna metoda podučavanja crtanja rezultat je dugogodišnjeg proučavanja efikasnih načina aktiviranja desne hemisfere mozga kao kreativne, prostorno-vizuelne strane što za rezultat ima izvanredan učinak – fascinantan napredak u crtanju u vrlo kratkom roku od svega 15 sati radioničarskog rada. Zlatna nit ove metode i Zoranovo temeljno uverenje je da crtanje nije privilegija „odabranih“, onih koji se nazivaju jednim imenom – talentovani, već da je crtanje veština, a to znači da je može naučiti svako!

Pohađanje majstorske radionice Svako može da nauči da crta pruža višestruku dobit polaznicima poput aktiviranja desne hemisfere mozga što za posledicu ima očigledan napredak u razvoju crteža, ali, istovremeno i razvoj samopouzdanja kroz sticanje svesti da ne postoji granica u ličnom razvoju.

Pohađanje radionice „Svako može da nauči da crta“ pruža višestruku dobit polaznicima

Pohađanje radionice „Svako može da nauči da crta“ pruža višestruku dobit polaznicima

KOJOJ PUBLICI JE NAMENJENA OVA RADIONICA?

Radionica Svako može da nauči da crta je namenjena svim polaznicima koji imaju jasnu nameru da nauče da crtaju (kao početnici) ili usavrše postojeća znanja u crtanju (kao oni koji žele da usavrše svoje crtačke performanse)! Najmlađi polaznik koji je pohađao Zoranovu radionicu je bio petogodišnjak (5,5 godina), a najstariji je zašao u devetu deceniju života (82 godine). Dakle, starosne granice nisu limit koji postavlja ova radionica.

KAKO SE VEŠTINA CRTANJA MOŽE SAVLADATI ZA SAMO 3 DANA?

Za samo 15 sati ovog programa, uz stručno vođenje Zorana Goluba i metodički utemeljen rad na serijalu vežbi opažanja koje aktiviraju funkcije desne hemisfere mozga dešavaju se vremenski i kvalitativno fascinantni preobražaji crteža razvijanjem crtačkog potencijala polaznika. Za kratko vreme sadržajnim i naučno utemeljenim vežbama dostiže se visok nivo veštine crtanja.

Starosne granice nisu limit koji postavlja ova radionica

Starosne granice nisu limit koji postavlja ova radionica

Još uvek nije bilo polaznika koji nisu doživeli doslovno kvantni skok u napretku sopstvenog crteža tokom programa Svako može da nauči da crta sa kakvim god predznanjem došli. Zašto je to tako? Šta ovu radionicu čini jedinstvenom? Program osmišljenih vežbi temelji se na 5 osnovnih veština opažanja koje suštinski dovode do uspeha u crtanju, a to su:

  1. Percepcija ivica i linija
  2. Percepcija prostora
  3. Percepcija odnosa
  4. Percepcija svetla i senki
  5. Percepcija celine ili geštalta

Stručnim i nadasve znalačkim podučavanjem Zorana Goluba, polaznici uče kako da crtaju, ali i kako da vide i obrađuju vidne informacije poput umetnika. Niz vežbi u ovoj majstorskoj radionici oslanja se na crtanje portreta. Razlozi su ti što većina početnika, kao i vrsnih znalaca, crtanje portreta smatra izuzetno teškim i nedostižnim, pa uspeh u radu na istim izuzetno podiže njihovu unutrašnju motivaciju.

Niz vežbi u ovoj majstorskoj radionici oslanja se na crtanje portreta

Niz vežbi u ovoj majstorskoj radionici oslanja se na crtanje portreta

Ali, isto tako, razlog učenja crtanja crtanjem portreta je i taj što je za prepoznavanje lica zadužena desna hemisfera mozga. Korišćenjem adekvatnih crtačkih materijala i pribora za rad, korak po korak, vežbu po vežbu – vrlo brzo, bez ikakve mistifikacije, dolazi  se do potvrde da ovom metodom, samo kod Zorana Goluba SVAKO MOŽE DA NAUČI DA CRTA!