Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Muzej Rijks sada nudi ogromnu kolekciju umetničkih dela besplatno onlajn

AUTOR: CityMagazine 14 Jan, 2021
Muzej Rijks sada nudi ogromnu kolekciju umetničkih dela besplatno onlajn

Razni aspekti života preselili su se u onlajn sferu u poslednje vreme, tako da život nije u potpunosti stao. Neka iskustva jednostavno su neponovljiva onlajn, a među njima je svakako poseta muzejima i raznim galerijama i razgledanje umetničkih dela velikih majstora. To je na lokalnom nivou još i moguće, ali kada su u pitanju turističke posete velikim gradovima i popularnim muzejima, situacija je ipak teža.

Dobra vest je da su mnogi muzeji, svesni situacije, digitalizovali mnoga od umetničkih dela izloženih u njima i učinili ih lako dostupnim ljudima iz celog sveta. Među njima je i Rijks muzej koji se nalazi u Amsterdamu, a koji sada nudi više od 700 hiljada umetničkih dela preko svog sajta. Velika onlajn kolekcija lako se može istražiti, a većina prikazanih dela besplatna je za preuzimanje.

Ova kolekcija laka je za navigaciju, a tu su i opcije pretraživanja po imenima umetnika, nazivu dela, periodu izrade, vrsti dela i mestu porekla. To znači da se može pronaći veliki broj vrednih umetničkih dela na koja prethodno niste naišli, a neka od njih možete i preuzeti da vam ulepšaju pozadine računara ili mobilnih telefona. Neki od najpoznatijih umetnika čija dela ova kolekcija obuhvata su Vermer, Van Dajk i Rembrant, ali svakako preporučujemo da i sami proverite ko se sve tu još krije.

Dela su naravno u visokoj rezoluciji, pa tako možete zumirati i do najsitnijih detalja, a dobra vest je da nakon što pronađete one slike koje vam se najviše dopadaju, možete ih poručiti odštampane kako bi ulepšale vaš dom. A razgledanje umetničkih dela može da bude aktivnost za celu porodicu i dobrodošlo osveženje svakodnevice.

Izvor: My Modern Met

Fotografije: Rijks muzej