Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Na Kalemegdanu počeo prvi Ilustrofest dodelom nagrada najboljim ilustratorima

AUTOR: CityMagazine 27 May, 2019
Na Kalemegdanu počeo prvi Ilustrofest dodelom nagrada najboljim ilustratorima

Festival je otvoren velikom međunarodnom izložbom najboljih ilustracija iz celog sveta (80 autora, 200 ilustracija u 5 festivalskih kategorija) prema selekciji stručnog žirija u sastavu: prof. Jana Oršolić, prof. Jugoslav Vlahović, Slavimir Stojanović, Dušan Jovović i Alina Mara Vujić. Na otvaranju festivala dodeljene su nagrade najboljim ilustratorima: Vandi Čižmek (Hrvatska) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija knjige, Moniki Lang (Srbija) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracije u medijima, Jovani Mugoša (Češka) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija u dizajnu, Anđeli Janković (Srbija) i Stefanu Grkoviću (Srbija) za najbolje ilustracije u kategoriji lični i društveno-angažovani projekti. Dobitnik Grand Prix-a najveće nagrade Festivala za najboljeg ilustratora ovogodišnje selekcije je Srđa Dragović (Crna Gora) za sveukupno stvaralaštvo.

Grand Prix, Srđa Dragović

Grand Prix, Srđa Dragović

Prema rečima osnivača i direktora Ilustrofesta Anite Todorović ogroman odziv učesnika i stroga selekcija radova (od 2000 pristiglih radova stručni žiri je izabrao 200 najboljih radova koji su izloženi na postamentima ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić od 23. maja do 10. juna) ukazuje na veliku potrebu da se da prostor ovoj novoj kreativnoj klasi – mladim ilustratorima koji mogu da stanu rame uz rame sa svetskim ilustratorima i Beograd promoviše kao kreativan grad, mesto susreta kreativaca iz regiona i sveta. Damir Handanović, direktor Centra beogradskih festivala istakao je da je Beogradu potreban jedan ovakav festival koji je jedinstven u celom regionu i da je opredeljenje gradskih vlasti da ovakve kreativne inicijative podrži i ubuduće!

Stefan Grković najbolja ilustracija društveno angažovani rad

Stefan Grković najbolja ilustracija društveno angažovani rad

Uz izložbu najboljih ilustracija tokom celog trajanja Festivala, svakog radnog dana od 16 do 20 časova, na Kalemegdanu na platou ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić biće organizovan Bazar ilustracija gde će mladi ilustratori predstaviti i prodavati svoje ilustracije i upotrebne predmete koje su ilustrovali (tanjire, čaše, torbe, rokovnike…).

Tokom celog Festivala biće organizovane besplatne radionice crtanja i ilustracije za decu i odrasle koje vode talentovani mladi ilustratori. Festival ima i humanitarni karakter: neki od najboljih ilustratora koji su gosti Festivala i Beograda, uživo na Kalemegdanu ilustrovaće edukativne igračke koje će potom biti poklonjene deci iz Prihvatilišta za decu Beograd.

Anđela Janković najbolja ilustracija u kategoriji lični projekti

Anđela Janković najbolja ilustracija u kategoriji lični projekti

U sredu 29. maja od 16 časova na Ilustrofestu igračke za decu Prihvatilišta ilustrovaće Dušan Jovović, slikar, član žirija.

Festival će biti zatvoren u petak 31. maja u 19 časova dodelom specijalne nagrade koju Zadužbina Momo Kapor dodeljuje najboljem crtaču iz ovogodišnje selekcije. Zahvaljujući zadužbini, uoči zatvaranja Festivala u prodaji će se naći i reprint Momine knjige Uspomene jednog crtača, koja će takođe biti predstavljena publici uz odlomke iz knjige koje će te večeri čitati neki od naših najdarovitijih glumaca.

Bazar ilustracije

Bazar ilustracije

Izdvojeno za tebe

Festival KROKODIL 2019

Glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg jedanaestog književnog Festivala KROKODIL je Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za…

Izložba „Ženske priče“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti

Izložba „Ženske priče“ se bavi prezentovanjem i potenciranjem vidljivosti žena na našoj umetničkoj sceni, posebno onih najmlađe generacije, koje su…

Drastične transformacije Marvelovih likova

Upoređujući više od 20 Marvelovih filmova i izgleda glavnih junaka nekada i sada, uočavaju se drastične promene. Naročito kada se…

Muzička recenzija: Jenny Lewis „On the Line” (Warner/Mascom)

Četvrti solo album nekadašnje pevačice benda Rillo Kiley predstavlja uobičajen upliv u žensku amerikanu na liniji Stivi Niks, Viktorija Vilijams,…