Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najbolji umetnički performansi u 21. veku

AUTOR: CityMagazine 23 Sep, 2019
Najbolji umetnički performansi u 21. veku

Moderna umetnost u 21. veku je prošla u znaku performansa. O njima se najviše priča, a čini se i da ovaj vid umetničkog izražavanja nudi najviše potencijala za kreativnost. Tokom novog milenijuma je odigrano pregršt zanimljivih performansa, a koji od njih su obeležili ovu eru saznajte u narednim redovima.

Tereza Margoles O čemu još možemo da pričamo? (2009)

Jednom dnevno u palati u Veneciji jedan mladić je brisao podove i stepenice krpom natopljenom krvlju žrtava nasilja u Meksiku. Ovaj performans koji je osmislila konceptualna umetnica Tereza Margoles je istovremeno izazivao osećaj empatije za njenim sunarodnicima, ali je takođe komentarisao koliko je nasilje postalo uobičajena pojava u meksičkom društvu, na koju više niko ne obraća pažnju.

Pusi rajot Pank molitva (2012)

Ovaj performans kolektiva Pusi rajot u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi je odjeknuo svetom. Podsećamo vas, članice ove grupe su u znak protesta protiv Ruske pravoslavne crkve (zbog njene bliskosti sa Putinom i stava povodom gej parade) maskirane ušle u Hram Hrista Spasitelja i izvele svoj performans, nakon čega su uhapšene i optužene za huliganstvo i versku netrpeljivost.

Pjer Ig Neobrađivano (2011-12)

Pjer Igov rad Neobrađivano je izgledao kao elegija za svet koji umire. Delo je činilo jedno dvorište, zaraslo u koprive i najrazličitije biljke, u čijem centru se nalazila bronzana statua žene, čija je glava služila kao pčelinje gnezdo. Oko statue su se šetala dva hrta, od kojih je jedan imao nogu obojenu u roze.

Džeremi Deler Bitka kod Orgriva (2001)

U performansu Bitka kod Orgriva, Džeremi Deler je uz pomoć oko hiljadu ljudi rekonstruisao sukob između policije i rudara u štrajku koji se odrigao kod mesta Orgriv 1984. godine. Oko dvesta učesnika performansa su bili bivši rudari.

Ragnar Kjartanson Posetioci (2012)

Islandski umetnik Ragnar Kjartanson je zajedno sa svojim prijateljima, među kojima su bili i članovi benda Sigur Ros, 2012. na farmi Robi u okolini Njujorka izveo pesmu koju je napisala njegova bivša žena. Pesma se bavi razlozima zbog kojih je propao njihov brak. Muzičari su je izvodili u različitim prostorijama, a druge izvođače su čuli preko slušalica. Pesma je svirana iznova i iznova tokom jednosatnog performansa.

Izvor: Guardian