Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najznačajnija prijateljstva među poznatim umetnicima

AUTOR: Isidora Spasić 19 May, 2020
Najznačajnija prijateljstva među poznatim umetnicima

Umetnički svet veoma je kompleksan, zbog čega je posebno važno održati prava prijateljstva. Ali da li je iskreno prijateljstvo između umetnika moguće? Naravno da jeste! O tome svedoče svetli primeri koji slede u nastavku.

Rafaelo Santi i Albreht Direr

Iako se nikada lično nisu upoznali, a i živeli su na razdaljini od skoro 1000 km, ova dva titana renesansnog perioda često su razmenjivala pisma. Ali ne klasična pisma, već skice, slike, i crteže. Na taj način su direktno preko komentara ostavljenim na slatim radovima bodrili i savetovali jedan drugog. U tom periodu obojica su bili na vrhuncu svojih karijera, a za onog drugog saznali su preko priča i pohvala koje su kružile.

Crtež koji je Rafaelo poslao Direru / Izvor: www.royalacademy.org.uk

Pol Sezan i Kamij Pisaro

Upoznali su se na akademiji u Parizu, gde ih je odmah povezala odbojnost prema tradicionalnom pristupu slikarstvu. Tako su Sezan i Pisaro više od dvadeset godina zajedno radili, stvarali, i eksperimentisali. Često bi se rame uz rame našli u istom slikarskom studiju, što ih je vremenom učinilo najznačajnijim predstavnicima impresionizma.

Pisarov portret Sezana / Izvor: www.artsandculture.google.com

Vinsent van Gog i Pol Gogen

Prijateljstvo je procvetalo iste 1887. godine kada su se upoznali. Gogen je odmah pozvao van Goga da ga poseti u Francuskoj, gde je pokušao da mu pomogne da osnuje umetničku koloniju. Vremenom je zbog Gogenovog ponosa i van Gogove tvrdoglavosti došlo do mnogih sukoba, ali su putem pisama održali blisko prijateljstvo do Vinsentove smrti. Pošto su zajedno sate provodili tragajući za novim tehnikama i rešenjima, obojica su postali legende postimpresionizma.

Gogenov portret van Goga / Izvor: www.en.wikipedia.org

Pablo Pikaso i Anri Matis

Po rečima Pikasa koje je podelio sa Gertrudom Stajn, on i Matis bili su različiti poput severnog i južnog pola. Međutim, to ih nije sprečilo da održe neobično prijateljstvo u kom su jedan drugom bili glasni kritičari i tihi obožavaoci. Njihova redovna druženja sigurno su pomogla u formiranju kubizma i fovizma.

Matis i Pikaso / Foto: www.abc.net.au

Amadeo Modiljani i Diego Rivera

Modiljani i Rivera upoznali su se u Parizu 1907. godine. Ovaj grad je tada važio za epicentar, u kom su se sastajali umetnici i intelektualci iz celog sveta. Prijateljstvo je brzo bilo formirano, a kao dokaz postoje mnoge skice na kojima je Modiljani prikazao Riveru. Godine 1920, sa samo 35 godina, Modiljani je preminuo od tuberkuloze, a Rivera se vratio u svoj rodni Meksiko gde se posvetio slikanju murala.

Modiljanijev portret Rivere / Izvor: www.commons.wikimedia.org

Salvador Dali i Marsel Dišan

Dali se držao slikarstva, a Dišan je naginjao ka konceptualnoj umetnosti. Dali je obožavao slavu, dok ju je Dišan prezirao. Ali, i pored ovih fundamentalnih razlika, njih dvojica bili su sjajni prijatelji. Vezivala su ih zajednička viđenja sveta, filozofije, religije, erotike, a posebno igranje šaha! Prijateljstvo dugo 30 godina postalo je intenzivnije kada je Dišan svakog leta iznajmljivao kuću u Španiji koja se nalazila u blizini Dalijeve. Tako su Dali, kao predstavnik surealizma, i Dišan, koji je bio otac konceptuale, ostali bliski do Marselove smrti.

Dišan i Dali / Foto: www.pinterest.com

Džekson Polok i Vilem de Kuning

Njihovo prijateljstvo nije bilo jednostavno, jer su kao predstavnici apstraktnog ekspresionizma jedan drugom predstavljali veliku konkurenciju. Interesantno je da su upravo mnoge nesuglasice i velike kritike koje su upućivali jedan drugom bile ključ za njihov uspeh. Oni su, pomerajući svoje lične granice, promenili percepciju o tome kakvo sve slikarstvo može biti.

De Kuning i Polok / Foto: www.bostonglobe.com

Frensis Bejkon i Lusijan Frojd

Od trenutka kad su se upoznali, tokom četrdesetih godina, Bejkon i Frojd bili su nerazdvojni. Tada je vladao apstraktni period, pa ih je vezivalo figurativno slikarstvo koje su obojica praktikovali. U istoriji moderne umetnosti prijateljstvo između ova dva ekscentrika ostaće upamćeno posebno zahvaljujući triptihu koji je Bejkon uradio 1969. godine, a koji se zove Three Studies of Lucian Freud.

Bejkon i Frojd / Foto: www.fineartmultiple.com

Endi Vorhol i Žan-Mišel Baskijat

Uprkos tome što je Vorhol bio 32 godine stariji od Baskijata, tokom osamdesetih godina oni su se veoma zbližili. Zajedno su radili u studiju, sarađivali na umetničkim projektima, vozili se taksijem, išli na doručak, posećivali lude njujorške zabave… Ovako intenzivno prijateljstvo još više je istaklo Endija kao pop-art umetnika, a Žan-Mišela kao najvažnijeg slikara i crtača grafita svoje generacije.

Vorhol i Baskijat / Foto: www.vulture.com

Helen Frankentaler i Grejs Hartigan

Dugo i snažno prijateljstvo između dve umetnice apstraktnog ekspresionizma nije bilo lako održati u umetničkom svetu u kom su prevashodno dominirali muškarci. Zahvaljujući njima dvema postavljeni su stubovi za nešto što se danas naziva feminizam u umetnosti. Za razliku od nekih prethodnih primera, njihovo prijateljstvo nikada nije prošlo kroz ozbiljnu krizu.

Hartigan i Frankentaler / Foto: www.johnseed.com

Jajoi Kusama i Eva Hese

Tokom niza godina provedenih u istoj zgradi, Kusama i Hese postale su prijateljice. Obe su u svom radu najviše naginjale ka nečemu što se definiše kao post-minimalizam. Bile su velika inspiracija jedna drugoj, što su u više navrata i javno naglasile. Zapravo, dosta njihovih umetničkih dela nastalo je upravo tokom zajedničkog rada u studiju.

Kusama i Hese / Foto: www.widewalls.ch

Naslovna slika: www.widewalls.ch