Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Otvaranje decembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

AUTOR: CityMagazine 03 Dec, 2019
Otvaranje decembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Kulturni centar Beograda otvara poslednje izdanje izložbi za 2019. godinu u sva tri galerijska prostora u četvrtak 5. decembra sa početkom u 19.00.

Tanja Bošković; foto: Vukica Mikača Lovren

U Galeriji ARTGET, Trg republike 5 /I, posetioce očekuje izložba Vukice Mikač Lovren, Promenada  ̶  Retrospekcija, portreti umetnika. Ne samo da slika treba da liči na model nego i model treba da liči na svoju sliku – ovo bi ukratko mogla biti srž „scenskih“ portreta likovne umetnice Vukice Mikače Lovren. Samo uslovno rečeno scenskih, jer ove fotografije nisu nastale na sceni, osim u retkim slučajevima. Kreirane su uglavnom izvan scene, uz korišćenje kostima, šminke i rekvizita u nameri da se prikaže protagonist/kinja a ne junak/inja. Teatarski rekviziti služe samo da se realizuje fotografija koja najvernije odslikava portretisanog – bio on glumac, muzičar, slikar, pisac… Naslov izložbe Promenada  ̶  Retrospekcija smislila je sama autorka tragajući za najboljim terminom koji ilustruje izbor od trideset osam fotografija iz opusa stvaranog četrdeset godina, koje premijerno izlaže u Galeriji Artget, a većinu njih i prvi put pred beogradskom publikom.

Svetlana Bojković, foto: Vukica Mikača Lovren

Vukica Mikača Lovren – likovna umetnica fotografije, članica ULUPUDS-a, portretistkinja i teatarska fotografkinja, laureatkinja je Zlatnog Beočuga  2018. za trajni doprinos kulturi, pored brojnih značajnih fotografskih priznanja. Fotografsku karijeru započinje 1979. godine, od kada neprekidno snima, objavljuje u medijima i kontinuirano, samostalno i grupno izlaže u Beogradu, Njujorku, Rimu, Berlinu, Cirihu, Atini, Baru, Lionu, Solunu, Sarajevu, Novom Sadu, Loznici, Zagrebu, Pančevu, Brusu, Majdanpeku, Leskovcu, Doboju, Somboru…

Olja Ivanjicki, foto: Vukica Mikača Lovren

Njene fotografije se nalaze u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, Udruženja dramskih umetnika Srbije, Međunarodnom kulturnom centru u Beogradu, kao i u Zavičajnom muzeju u Baru.

Umetnički direktor Galerije Artget u 2019. – Milena Marjanović

U Likovoj galeriji, Knez Mihailova, otvara se samostalna izložba Vladimira Sekulića pod nazivom Hotel sa četiri zvezdice. U pitanju je ambijentalna instalacija koja u prostoru galerije pokušava da rekreira isečak iz autorove prošlosti, jednog detour-a iz 2003. godine. Autor prilaže kratki putopis ili prilog/stejtment koji je napisan u formi putopisa gde detaljno objašnjava okolnosti i situaciju koju bi ova izložba trebalo da rekreira. Nasuprot mnogim aktuelnim temama i fenomenima kojima se Vladimir inače bavi u svom umetničkom istraživanju (društvo, politika, ekonomija, popularna kultura, tehnologija, itd), sada se, na neki način, nostalgično vraća u prošlost. Priča, njena forma i elementi, postavka, ne aludira na žal za nečim proživljenim, nije patetična – njena bitna karakteristika se ogleda u evociranju sećanja na nesputanu slobodu, spontanost, ranu mladost i osećaj besmrtnosti.

Hotel sa četiri zvezdice, 2016, ulje na platnu, 120 x 180 cm

Vladimir Sekulić diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Prevashodno se bavi dokumentarističkim oblikom likovnog izražavanja, tematski predstavljajući specifične situacije iz savremenog društva. Radi u polju crteža, slike i kratke priče, sa tematskim fokusom na subverzivne momente. Dobitnik je prve nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković za 2015. godinu. Izlagao je samostalno i na mnogim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i regionu.

U Galeriji Podroom – Knez Mihailova 6/-1 otvara se izložba Nemirna slika, neodlučan pogled kustoskinje Lee Vene. Umetnici su: Martina Anagnostou, Melani Aronson, Love Ekenberg, Maia Guzberti, Andželika Harms, Tina Jone, „Noncitizen“, Johana Šartau, Andrej Slavik, Joana Turkan, Hulia Varela, Dafne Keramidas.

Nemirna slika

Izložba se bavi autorefleksivnim umetničkim praksama i svaki pozvani autor nastoji da ponovo sastavi svoju ličnu i profesionalnu etiku reprezentacije. Izabrani radovi redefinišu različite reprezentacije koje mi sami iznova stvaramo ali i nužni prekid sa kontinuitetom stereotipnih i problematičnih reprezentacija s kojima se svakodnevno susrećemo. Umetnici prevode i tumače svoje shvatanje vizuelne etike u svojim svakodnevnim životima, ličnim porodičnim pričama, institucionalnim okvirima, umetničkim praksama, praksama stvaranja i konzumiranja slike. Ova izložba je poziv na dijalog o tome kako možemo zajednički raditi i zalagati se za kritički, etički, autorefleksivni i emancipatorski diskurs o produkciji slike danas.

*Noncitizen je nomadski filmski i kulturni projekat koji se bavi problematikom progona, granica, prava na ostvarivanje prava i slobodom kretanja www.noncitizen.se

Program na otvaranju
19.30 – razgovor sa članovima kolektiva Noncitizen*o iskustvima rada u Srbiji, organizovanju radionica na temu migracija i učešću lokalne zajednice.
U razgovoru učestvuju Jelena Jovičić, sociolog, Vladimir Kastiljo Gamboa, umetnik i Lea Vene kustoskinja izložbe

Izložbe su otvorene do 6. januara 2020. godine.