Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Otvaranje izložbe Mirjane Bobe Stojadinović na Kolarcu

AUTOR: CityMagazine 11 Jan, 2021
Otvaranje izložbe Mirjane Bobe Stojadinović na Kolarcu

Izložba Lutalaštvo Mirjane Bobe Stojadinović moći će da se pogleda od utorka, 12. januara 2021. godine u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Zvaničnog otvaranja neće biti, a umetnica će biti u galeriji u utorak, 12. januara od 14 do 17 časova.

Izložba Lutalaštvo jeste jedna iz serije radova posvećenih putovanju, kojа ga preispituje u ključu prevoznih sredstava (brod, voz, automobil, autobus, avion), istorije putovanja, psihološkog značenja putovanja, kao i ličnog doživljaja procesa putovanja.

Izložba predstavlja ambijentalnu postavku koja obuhvata autorske fotografije i zvukove beležene na putovanjima, kao i tekstove nastale tokom 2020. godine koji sadrže subjektivni narativ događaja ili češće anti-događaja sa putovanja.

Transport je mehanizam koji je omogućio gotovo sve što danas čini savremenu civilizaciju: od teške industrije do turizma, preko migracija, trgovine i kultivisanja. Međutim, on omogućuje i proces fizičkog izmeštanja i udaljavanja od poznatog, odnosno ulaženja u nepoznato, kao duhovnog izazova za propitivanje sopstva. Upravo tu stranu putovanja umetnica istražuje u radu Lutalaštvo, baveći se subjektivnošću doživljaja putovanja.

Umetnički rad posvećen stranstvovanju nije slučajan u vremenu teške pandemije – ne kao eksapizam od ozbiljnosti situacije, već kao pribežište za potencijal ljudskosti koji u sebi nosimo.

Mirjana Boba Stojadinović je vizuelna umetnica, akademski obrazovana u Srbiji, Holandiji i Velikoj Britaniji. Od 1998. godine samostalno izlaže u zemlji i inostranstvu, a takođe je učestvovala u brojnim grupnim izložbama, organizovala ih i kurirala. U centru njenih interesovanja su prostor i naracija, performativno upotrebljavajući fotografiju, tekst, zvuk, svetlost, objekat.

Izložbu, koja će trajati do 30. januara, možete posetiti radnim danima od 10 do 17 časova.

Izložba „Lutalaštvo" na Kolarcu

Studentski trg 5
12.Jan 2021
30.Jan 2021
Kolarčeva zadužbina