Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Performans „Making The Motherboard (Stvaranje matične ploče)“ u MSU

AUTOR: Ivan Šuletić 08 Jul, 2019
Performans „Making The Motherboard (Stvaranje matične ploče)“ u MSU

Vizuelne umetnice Margareta Jelić i Dragana Žarevac će na metalnoj ogradi stepeništa ispred ulaza u Muzej fiksirati žičanu potku u koju će uplitati reciklirana creva za navodnjavanje i na taj način će konstrukcija stepeništa postati deo „tkanine“ koja je, uz zvuk analognog sintisajzera, krajnji proizvod performansa.

Umetnice su odabrale formu „tkanja“ polazeći od činjenice da je Žakardov razboj sa početka devetnaestog veka bio preteča današnjeg kompjutera. Žakard je izmislio razboj kontrolisan izbušenim karticama koje su zapravo neka vrsta binarnog zapisa (0 i 1) i osnova binarnog brojčanog sistema korišćenog u svim savremenim računarima. Razvoj kompjutera, kako ističe Lev Manovič, neodvojiv je od razvoja novih medija i prelaska na digitalni zapis slike, zvuka i teksta.

Istovremeno, u zgradi Muzeja biće projektovan video rad Saving the Motherboard (Sačuvati matičnu ploču) u formi muzičkog spota na tekst sačinjen od citata iz dela The Posthuman Rozi Brajdoti. Jelić i Žarevac su komponovale i izvele muzičku kompoziciju i protagoniskinje su ovog video-performansa.