Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Piramida ispred Luvra je u centru velike optičke iluzije

AUTOR: CityMagazine 03 Apr, 2019
Piramida ispred Luvra je u centru velike optičke iluzije

Ovom umetničkom instalacijom se slavi 30 godina od postavljanja staklene piramide ispred Luvra. Ona je delo kinesko-američkog arhitekte I. M. Peia i danas se smatra jednim od simbola Pariza. Zanimljivo je da ovo nije prvi put da je piramida bila deo JR-ovog umetničkog projekta. Pre samo tri godine, on ju je oblepio slikama tako da se savršeno uklopi u fasadu muzeja.

Čim je JR u petak (29. marta) na svom Instagram profilu objavio fotografiju završene instalacije, hiljade ljudi je pohrlilo do Luvra da je vide svojim očima. Budući da je napravljena od nekvalitetnog materijala koji se lako uništava, nije prošlo mnogo vremena pre nego što je optička iluzija počela da se raspada.

JR uopšte nije bio zatečen time, već je na svom Instagram profilu izjavio da „umetnost, kao i život, ima rok trajanja“. Nažalost, ubrzo se suočio sa istinitošću ove tvrdnje nakon što je saznao da je njegova prijateljica i slavna rediteljka Agnes Varda preminula. Njih dvoje su sarađivali na dokumentarcu Faces, Places (2017) koji je bio nominovan za Oskara, a ostali su u dobrim odnosima i posle toga. JR je naknado svoju optičku iluziju ispred Luvra posvetio Agnes.