Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Poznata instalacija „Koraci”, italijanskog umetnika Alfreda Pirija, u Jugoslovenskoj kinoteci

AUTOR: CityMagazine 06 May, 2019
Poznata instalacija „Koraci”, italijanskog umetnika Alfreda Pirija, u Jugoslovenskoj kinoteci

Instalacija Koraci predstavlja veoma uspešan koncept koji je realizovan na mestima od izuzetnog simboličnog značaja širom sveta, kao što su Cezarov forum u Rimu (2007), Nacionalna galerija moderne umetnosti (2011), Galerija Akademije u Firenci (2012) i Palata Altemps u Rimu (2018). Ovo delo se sastoji od niza ogledala koja su postavljena na podu velikog atrijuma na ulazu u Kinoteku. Unutrašnji zidovi zgrade, zajedno sa eksponatima Muzeja Jugoslovenske kinoteke, reflektuju se na površinu ogledala udvajajući se u njoj i stvarajući viziju prostora i vremena. Namera je da se stvori prostor koji je u stanju da izazove vizuelno iznenađenje i zadivljenost, kako je objasnio sam umetnik: „Mi smo goloruki gledaoci prošlosti projektovani u vreme koje će doći i u kojem pod našom težinom nastaju pukotine“.

Detalj instalacije  „Koraci”

Detalj instalacije
„Koraci”

Alfredo Piri (rođen u Kozenci 1957. godine) jedan je od najpoznatijih rimskih umetnika. Svoja dela je izlagao na slikarskim i vajarskim izložbama širom sveta među kojima su: Nacionalna galerija moderne umetnosti u Rimu, Palata Te, Mantova (2013), Projekat bijenale Underground Konjic u Bosni i Hercegovini (2013), gde je njegova instalacija Koraci u stalnoj postavci, Nacionalni arheološki muzej Ređo Kalabrija, sa stalnim delom Piazza (2011), Centar vizuelnih umetnosti Peskerija, Pezaro (2007), Evropska kuća fotografije, Pariz (2006), Bijenale u Havani (2001), Francuska akademija u Rimu – Vila Mediči (2000), Muzej moderne umetnosti MoMa PS1, Njujork (1999), Valter Gropijus Bau, Berlin (1992), Venecijansko bijenale (1988). Radio je kao profesor na Akademiji umetnosti i dizajna u Jerusalimu, na Univerzitetu La Sapijenca u Rimu, Likovnoj akademiji u Urbinu, a trenutno predaje slikarstvo na Likovnoj akademiji u Akvili.

Instalacija „Koraci”

Instalacija „Koraci”

Festival italijanskog filma održaće se ove godine od 21. do 26. maja u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu u okviru drugog izdanja Nedelje italijanskog filma u svetu – Fare Cinema i kao deo obeležavanja značajnih jubileja: 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda.