Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Rekonstrukcija“: Jedini festival posle kog naše ulice postaju vrednije i lepše

AUTOR: Ljubisav Panić 03 Sep, 2019
„Rekonstrukcija“: Jedini festival posle kog naše ulice postaju vrednije i lepše

Potrebna je samo jedna osoba sa sprejom da bi se upropastile fasade čitavog naselja i isto toliko da bi grad bio neuporedivo lepši. Beograd, nažalost, još uvek izgleda kao džinovski geto. Jeftine političke i navijačke parole nalaze se svuda, kao da im je cilj da povuku granice i posluže svojatanju teritorije. S druge strane, sjajna dela ulične umetnosti obraćaju se svima i na fantastičan način doprinose vizuelnom identitetu grada.

Piše: Ljubisav Panić

Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija, koji se ove godine održava po drugi put od 6. do 8. septembra, jedini je posle kog naše ulice postaju atraktivnije i vrednije. „Teme i problemi kojima se ulični umetnici bave ne razlikuju se od dela koja se nalaze u galerijama i muzejima. Ulična umetnost je vidljivija, vremenski trajnija od drugih načina izlaganja i direktnija. Mislim da joj je budućnost svetla i jedva čekam da vidim kako će se odvijati“, kaže Barbara Dimić iz studija Krishka, poznata i kao DeadBarby, koja će učestvovati na ovogodišnjem festivalu.

U toku Rekonstrukcije Barbara će sa domaćim, regionalnim i internacionalno prepoznatim umetnicima iz Španije (Julieta XLF i Sebas Velasco) oslikati sedam fasada na Dorćolu, odabranih u saradnji sa žiteljima Starog Grada. „Postoji nepisano pravilo da se murali ne rade na fasadama koje su nove ili na zgradama koje predstavljaju kulturno nasleđe i slično, već mahom na oronulim zidovima kojima bi dobro došlo osveženje. Ovde, naravno, mislim na gerilske akcije, a ne na naručene projekte“, nastavlja Barbara za City Magazine.

Frida iz vizure umetnice DeadBarby

Frida iz vizure umetnice DeadBarby

Beograd ima dugu istoriju kako gerilske, tako i naručene ulične umetnosti. Pojedini murali odavno su stekli kultni status, ali oni nisu sve što kreativnost na otvorenom može da ponudi. Prvi graffiti jam, na primer, održan je u dvorištu Osnovne škole Kralj Petar Prvi pre dve decenije. Festival Rekonstrukcija će proslaviti taj jubilej uz 45 metara nove umetnosti. Toliko veliku površinu zida u dvorištu škole oslikaće oko 20 umetnika, odnosno umetničkih kolektiva, aktivnih na srpskoj i međunarodnoj street art sceni. Događaj će biti obeležen i izložbom dokumentarnih fotografija i tribinom u Ustanovi kulture Stari grad.

Rad Jane Danilović koja je doktorirala na temu „Grad i slika - značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru"

Rad Jane Danilović koja je doktorirala na temu „Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru”

Mladi provode dosta vremena na ulici pa bi se ovakav uticaj mogao pokazati veoma korisnim. „Ulična umetnost teži da postavlja pitanja i emancipuje, što je čini relevantnom u savremenom trenutku. Mislim da i te kako utiče na stil i odnos prema prostoru“, kaže umetnica i koosnivačica festivala Jana Danilović, koja je na Fakultetu primenjenih umetnosti doktorirala na temu zidnog slikarstva. Sistem, međutim, funkcioniše poput povratne sprege – vrlo često i umetnici doživljavaju promenu. Jana ističe da ulična umetnost teži da isprovocira diskusiju i objašnjava na koji način prostor utiče na nju kao stvaraoca: „Osvežavajuće je iskustvo boravka i rada na mestima koja su veoma različita od onih na koja si navikao i koja su te oblikovala. Senzibilitet i lični likovni jezik su konstante, ali prostor u kome radiš je više od toga, jer ljudi kojima se obraćaš oblikuju način na koji ćeš odgovoriti na ‘zadatak’.“

Mural španske umetnice Juliete XLF koja će uraditi mural na Dorćolu (foto julietaxlf.com)

Mural španske umetnice Juliete XLF koja će uraditi mural na Dorćolu (foto julietaxlf.com)

Festival će se svega toga dotaći na različite načine. U Pančićevom parku biće postavljene tri izložbe ulične fotografije. Na istoj lokaciji nalaziće se i umetnički market, crtanje uživo i književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika Nikole Radosavljevića, a u okviru postavke Udomi umetnost publici će biti ponuđeni radovi „za poneti“. Dve radionice – digitalnih kolaža i pravljenja skica za murale, biće održane u dvorištu osnovne škole Kralj Petar Prvi. Planiran je i bogat muzički program na više lokacija, za koji su zaduženi bend Nek’ Svira Ko ’Oće, akustični bend Benjd, Phillie P, Feloneezy, Little Lu, Andrija Milošević, Igor Jadranin, Ktordo, Uveq i Čkode.

Delo Vladimira Tomića, čiji su radovi objavljeni u mnogim svetskim i domaćim publikacijama posvećenim urbanoj umetnosti

Delo Vladimira Tomića, čiji su radovi objavljeni u mnogim svetskim i domaćim publikacijama posvećenim urbanoj umetnosti

Ulična umetnička scena u Beogradu, očigledno, ima čemu da se raduje. Vladimir Tomić, umetnik koji nam dolazi iz Hrvatske, u potpunost je u pravu kada kaže da nas svako novo iskustvo i rad oplemenjuju. Koliki će biti njihovi dometi još uvek je diskutabilno. Na pitanje šta sprečava uličnu umetnost da ostvari pun potencijal Vladimir, koji se grafitima i street artom pod pseudonimom Mosk bavi od 1998, kaže da to zavisi od toga šta smatramo punim potencijalom. „Ko zna, možda se on upravo sada događa, ali iz ove pozicije i u ovom trenutku to ne možemo da vidimo.“

Rad umetnice DeadBarby iz studija Krishka

Rad umetnice DeadBarby iz studija Krishka

Celokupan program i spisak umetnika Rekonstrukcije možete pogledati ovde.