Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Šta pričaju novosadski murali

Iako je najpopularniji mural Novog Sada onaj Remedov kojeg više nema, u gradu ih ima sve više. Svaki od njih nosi neku svoju priču, a oni koji bi voleli da čuju šta poručuju te urbane slike i ko stoji iza njih, mogu to uraditi vozeći bicikl. Ove jedinstvene rekreativno-edukativne ture inicirao je Klub ljubitelja biciklizma „Eko Kurir” u saradnji s Udruženjem „Novi Sad by locals”.

„Ovakav vid cikloturizma videli smo u velikim gradovima poput Madrida, Barselone, Berlina, Lisabona, Pariza i poželeli da tako nešto donesemo u naš grad. Učesnici tura kažu da nakon njih Novi Sad posmatraju drugačijim očima. Prošle sezone imali smo preko 15 tura, učestvovalo je više od 150 učesnika iz deset zemalja i napravili smo više od 600 km po Novom Sadu, tako da smo uspeli u onome što nam je bio cilj, a to je da promovišemo uličnu umetnost”, kaže Dejan Vlaški iz Eko Kurira.

Osmišljene su tri različite ture tokom kojih se otkriva koji je to mural prošle godine proglašen za najbolji u svetu, a sve kreću iz centra grada.

„Ljudi idu s nama da nauče nešto novo, da shvate nešto što su videli u prolazu, ali nisu znali o čemu se radi. Novi Sad ima više od 40 murala od kojih su neke radili svetski priznati umetnici i čine ga i delovi grada koji nisu medijski dovoljno prezentovani. Ovo je prilika dakle da se grad upozna iz drugačijeg ugla i da se oseti njegov duh”, kaže Nebojša Bunjevčev, turistički vodič Udruženja za promociju srpskog turizma.

Zainteresovani, čak i oni koji nemaju svog dvotočkaša, mogu se prijaviti preko Fejsbuk stranice Eko Kurira. Dinamiku tura diktiraće to koliko se građana i turista bude javljalo, a kako bi vožnja bila ne samo zanimljiva, nego i bezbedna, učesnici će dobiti i prsluke i kacige.