Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta se događa kad se spoje Mebijus i Džimi Hendriks

AUTOR: CityMagazine 20 Jan, 2019
Šta se događa kad se spoje Mebijus i Džimi Hendriks

Naime, 1995. godine objavljena je posthumna kompilacija Hendriksovih pesama pod nazivom Voodoo Soup. Omot za ovaj album i preostale ilustracije uradio je Žan Anri Gaston Žiro, poznatiji pod pseudonimom Mebijus, koji se proslavio u svetu stripa. Naslovnu ilustraciju uradio je prema fotografiji na kojoj Hendriks jede supu u jednom restoranu u Francuskoj i jedan njen deo već je bio iskorišćen za još jedno izdanje pesama ovog muzičara iz 1975. godine.

Novinar koji je napravio originalnu fotografiju Hendriksa u početku nije spominjan u kontekstu ovog izdanja, ali kasnije se našao sa Mebijusom. Tada su uradili zajednički projekat o vremenu koje je ovaj fotograf proveo kao Hendriksov vodič u Francuskoj tokom turneje 1967. godine. Mebijus je uradio ilustracije za ovu knjigu, na svoj prepoznatljiv način.

Šteta je što se Hendriks i Mebijus nikada nisu upoznali, jer verujemo da bi to bio početak plodonosne saradnje. Na neki način, Mebijus je muzičaru odao počast svojom umetnošću u nekoj vrsti psihodelije koju niko drugi ne bi mogao da prikaže. Kako se Hendriksu nisu svideli omoti njegovih albuma, možda bi bio zadovoljan onim što je nacrtao ovaj strip umetnik, a kako to izgleda, pogledajte u narednoj galeriji.