Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ulični umetnik pretvorio fasadu u policu za knjige u Holandiji

AUTOR: CityMagazine 11 Apr, 2019
Ulični umetnik pretvorio fasadu u policu za knjige u Holandiji

Već neko vreme smo svedoci trenda ulepšavanja fasada muralima. Ulični umetnici su redovno angažovani od vlasnika zgrada, gradskih vlasti ili grupa građana da svojim delom ožive lokalnu sredinu i privuku stanovnike grada i turiste u njihov kraj. Ne sme se zaboraviti ni korist za same stanare datih građevina koji se sigurno lepo osećaju jer svaki dan imaju priliku da uživaju u umetnosti na svojim zgradama.

Poslednji takav poduhvat koji je privukao našu pažnju se dogodio u gradu Utrehtu u Holandiji. U pitanju je mural na bočnoj fasadi dvospratne zgrade koji prikazuje policu za knjige.

Ono što ga izdvaja od sličnih projekata u svetu je činjenica da su sami stanari te zgrade birali koji će knjige biti prikazane na polici. Osim njihovih favorita, na polici je svoje mesto našlo i par izmišljenih naslova koji predstavljaju svojevrstan potpis autora ovog murala, uličnih umetnika koji sebe zovu Jan Is De Man i Deef Feed.

Slučajna prolaznica uživa u muralu na fasadi zgrade u Utrehtu

Slučajna prolaznica uživa u muralu na fasadi zgrade u Utrehtu

Ako vam se dopada ovaj mural i zaljubljenik ste u uličnu umetnost, pronađite vremena da pogledate i naš članak o muralima koji imitiraju fasade u Francuskoj. Sigurni smo da ćete uživati u objavljenim fotografijama koje smo pripremili za vas.