Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zanimljiva istorija pop art-a

Šezdesete godine, London, Njujork, nekonvencionalnost, reprodukcija prepoznatljivih slika, uticaj dadaizma, širenje mejnstrim vrednosti i svežina koja je uneta u više grana umetnosti, svima poznat Endi Vorhol – pop art. Iako mnogi i danas osporavaju njegovu umetničku vrednost, ovo je pokret koji je nesumnjivo ostvario, a i dalje ostvaruje, uticaj na naš svakodnevni život i životni stil. Zbog toga smo za vas pripremili nekoliko zanimljivih činjenica zahvaljući kojima ćete zavoleti ovaj umetnički pravac, ako još uvek niste.

Piše: Aleksandra Babić

Estetika svakodnevice

Pop art je od svoje pojave analizirao, istraživao i na sebi svojstven način kritički promatrao društvo masovnih medija, ljude i predmete svakodnevnog života i širio estetiku svakodnevice koja se opirala strogim zakonima tradicionalne umetnosti. Tu leži i razlog zašto ga optužuju za trivijalnost.

Estetika koja se kosi sa tradicionalnom umetnošću

Estetika koja se kosi sa tradicionalnom umetnošću

Witty and sexy

Iako mnogi nastanak pop arta vezuju za Njujork, početak ovog pravca seže u četrdesete godine i London, dok je pokret svoj vrhunac doživeo šezdesetih godina, čemu su svakako doprinele i društveno političke okolnosti kao što su seksualna revolucija, krik za novim slobodama, uspon televizije, nove tendencije u muzici i filmu.

Potpuno drugačiji stilski izraz

Potpuno drugačiji stilski izraz

Kolektiv pod nazivom Nezavisna grupa (Independent Group) uveo je pop art u diskusiju na londonskom Institutu za savremene umetnosti. Jedan od tih umetnika bio je i Ričard Hamilton, jedan od rodonačelnika pop arta koji je u svom pismu arhitektama Alisonu i Piteru Smitsonu januara ’57. godine, opisao šta je to pop art – Pop Art is: popular, transient, expendable, low-cost, mass-produced, young, witty, sexy, gimmicky, glamorous, and Big Business.

Ričard Hamilton

Ričard Hamilton

Endi Vorhol, Prince of pop

Kao i većina umetnika pop arta, Endi Vorhol, poznat i kao Prince of pop, takođe je započeo karijeru u komercijalnoj umetnosti: on je bio veoma uspešan ilustrator časopisa i grafički dizajner.

Endi Vorhol

Endi Vorhol

Danas je širem auditorijumu možda i najpoznatija njegova rečenica da će u budućnosti svako imati svojih 15 minuta slave. Pored dela koja i danas predstavljaju sinonim za pop kulturu, Endi Vorhol je svakako poznat i po svojim izjavama, citatima koje možemo videti na najrazličitijim mestima – na grafitima, na garderobi, na slikama, na najrazličitijim predmetima.

Jedan od kultnih radova Endija Vorhola

Jedan od kultnih radova Endija Vorhola

Neki od tih citata su:

Lepota je u svemu, samo je ne vidi svako.

Ne razmišljaj o stvaranju umetničkog dela, tvoje je da stvaraš. Prepusti ljudima da odluče da li je tvoj rad dobar ili loš, da li ga vole ili mrze. Dok oni odlučuju, ti stvaraj još umetnosti.

Svima je potrebna fantazija.

Ulepšavanje služi ne da bi neko bio lepši, već da se osećate lepše.

Sve je lepo.

Moraš da dozvoliš da te uzbuđuju male stvari, koje su ti inače dosadne.

Danas imam dosta sastanaka, ali sam odlučio da ostanem kući i obojim obrve.

Fasciniran sam ljudima sa predivnim osmehom. I ja mislim da ih osmeh čini tako lepim.

Jedan od citata Endija Vorhola

Jedan od citata Endija Vorhola

Kolaži i sarkazam

Kolaži su takođe postali popularni zahvaljući pop art umetnicima koji su ih koristili kao nova sredstva za predstavljanje najrazličitijeg spektra kako informacija, tako i emocija. Termin kolaž je inače izveden iz francuske reči koja znači zalepiti. Kroz reklamu, stripove i masovne medije, pop art je uneo i britki sarkastični duh u način komunikacije, slaveći prozaičnost i banalnost svakodnevnog života.

Kolaž u pop art stilu

Kolaž u pop art stilu

Moda

Pop art je ostavio trag i na modu, onu modu koju i danas vidimo, što dokazuju Versace, Prada, Tom Ford i mnoge druge kolekcije visoke mode poslednjih godina. Iako su se stilovi pop art ikona međusobno razlikovali – Vorholovi kolaži, ali i društveno angažovane i političke poruke Džejmsa Rozenkvista, njihova dela i dalje su inspiracija modnih dizajnera.

Naomi Kembel u haljini u pop art stilu

Naomi Kembel u haljini u pop art stilu