Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zapanjujuće skulpture koje vizuelnu umetnost podižu na novi nivo

AUTOR: CityMagazine 03 Jun, 2019
Zapanjujuće skulpture koje vizuelnu umetnost podižu na novi nivo

Neverovatno je koliko stacionirani, beživotni objekti mogu da utiču na naše misli i osećanja. Oni mogu u nama da izazovu smeh, tugu, ali i da nas potpuno ostave bez teksta…

Predstavljamo vam neke od najfascinantnijih skulptura sveta koje će vas sigurno oduševiti:

1. Gradeći mostove, Italija

Instalacija pod nazivom Gradeći mostove u Veneciji projekat je italijanskog umetnika Lorenca Kvina. Ruke predstavljaju univerzalne vrednosti prijateljstva, mudrosti, vere, pomoći, ljubavi i nade. One se udružuju da simbolizuju ljude koji prevazilaze svoje razlike kako bi svet učinili boljim.

2. Vat Samfran, Tajland

View this post on Instagram

Falling into the dragon’s mouth

A post shared by Karunchai Treetrong (@blowithand) on

Vat Samfran je budistički hram smešten na Tajlandu. Visok je 80 metara, a skulptura zmaja koja se savija oko njega sadrži spiralno stepenište.

3. Buđenje, SAD

Reč je o skulpturi džina zaglavljenog u zemlji koji pokušava da se oslobodi.

4. Džataj, Indija

Džataj je najveća skulptura ptice na svetu.

5. Vigeland Park, Norveška

Ovo delo je deo najvećeg parka skulptura i to samo jednog umetnika, Gustava Vigelanda. Instalacija se sastoji od 212 skulptura koje prikazuju ljude u različitim fazama života i ispituju ljudske odnose.

6. Festival Bregenc, Austrija

Festival Bregenc je umetnički festival koji se odvija svake godine. Tom prilikom ukrašava se plutajuća bina koja je sama po sebi umetničko delo.

7. Okeanski Atlas, Bahami

View this post on Instagram

Towering 18 feet tall and weighing in at more than 60 tons, “Ocean Atlas” the largest underwater sculpture in the world. The artwork depicts a local Bahamian girl carrying the weight of the ocean on her shoulders, a reference to the Ancient Greek myth of Atlas, the primordial Titan who held up the celestial spheres. Located in the Bahamas📍 • • • #jasondecairestaylor #bahamas #oceanatlas #nassaubahamas #nassau #itsbetterinthebahamas #oceaneyes #discoverocean #oceanart #largestintheworld #underwatermuseum #underwaterart #underwaterworld #belowthesurface #divingpassport #visualsoflife #heartoftheocean #art #artistsoninstagram #art_spotlight #artofinstagram #artlovers #sculpture #sculptureart #underwaterphotography #underwaterlife #oceanlovers #marineconservation #beautiful_world #creativemobs

A post shared by Jason Decaires Taylor (@jasondecairestaylor) on

Okeanski Atlas je najveća podvodna skulptura na svetu. Ovo umetničko delo je visoko skoro 5 i po metara i prikazuje lokalnu Bahamsku devojku koja nosi težinu okeana na svojim ramenima, što se odnosi na drevni grčki mit o Atlasu, prvobitnom Titanu koji je držao nebeski svod.