Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

10 najboljih filmova Stenlija Kjubrika

AUTOR: CityMagazine 10 Apr, 2019
10 najboljih filmova Stenlija Kjubrika

Teško je da će se filmofili i kritičari ikada složiti oko toga ko bi mogao da bude najbolji reditelj svih vremena, naročito zato što stalno dobijamo nova lica i nove ideje u ovoj industriji. Međutim, neosporan je uticaj koji je ostavio Stenli Kjubrik, koga možemo nazvati makar jednim od najboljih.

Uprkos tome što je poslednji film pokojnog reditelja izašao još pre dvadeset godina, teško da ima nekog ko smatra sebe ljubiteljem sedme umetnosti a da nije čuo za Stenlija Kjubrika. Možda niste znali da su ovi filmovi sa liste njegovi i da ih uopšte ima više od deset, ali nikad nije kasno za nova istraživanja.

Eyes Wide Shut (1999)

Ima puno onih koji smatraju da je šteta što je baš ovaj film bio poslednji velikom maesteru Kjubriku, jer ne deluje kao njegovi radovi na vrhuncu moći. Iako je glumačka ekipa odlična i tu je sjajna rola Nikol Kidman, čini se da je ostatak filma pomalo izgubio rediteljsku nit kroz svoje trajanje od skoro tri sata. To nije sprečilo druge da ga nazovu vrhunskim psihološkim istraživanjem ljudske psihe i seksualnosti.

The Killing (1956)

Jedan od radova sa početka karijere koji je u svoje vreme bio zaista zadivljujuć zbog česte promene vremenske perspektive iz koje se radnja prikazuje. Neki likovi su možda razvijeni na očigledan i očekivan način, ali kinematografski nema greške i ovaj film je najavio ono što će Kjubrik tek uraditi u svojim kasnijim delima.

Paths of Glory (1957)

U ovo vreme, reditelj je bio sve bolji u svakom narednom filmu, tako da ovaj predstavlja ozbiljan skok unapred. Fali mu suptilnosti koju će dostići kasnije, ali uvodi prepoznatljive rediteljske postupke, poput dugih scena praćenja glavnog lika po kojima će postati prepoznatljiv. Tu je i uvek prisutno pitanje moralnosti.

Lolita (1962)

Mnogi ipak smatraju ovaj film najproblematičnijim Kjubrikovim delom, što ne čudi imajući u obziru da je urađen po jednoj od najkontroverznijih knjiga svih vremena. To ipak nije smetalo njegovoj karijeri, već je samo služilo kao odskočna daska za dalje uspehe. Uprkos tematici pedofilije, ovde po prvi put pokazuje da ima zanimljiv smisao za humor ubacivanjem Pitera Selersa u nekoliko uloga.

The Shining (1980)

Verovatno znate za mnoge scene iz ovog ostvarenja, čak iako ga niste odgledali, a to nije slučajno. Ono donosi vrhunske role glavnih glumaca, doduše poznato je da je reditelj šikanirao Šeli Duval kako bi izazvao njen očaj koji će snimiti. Svaki trenutak filma je napet i jeziv i mnogi su bili inspirisani njime za svoja dela.

Full Metal Jacket (1987)

Ovo definitivno nije jedini film o ratu u Vijetnamu, a posebno ne u tom periodu, ali je definitivno vredan vaše pažnje. Kjubrik je odbio da napusti Englesku tokom snimanja, tako da je sve samo scenografija i improvizacija. Bez obzira na to, zahvaljujući upečatljivim ulogama i nekim nezaboravnim citatima, film uspeva u svojoj nameri, a to je da vidite sav užas obuke i samog ratovanja na nepoznatoj teritoriji.

A Clockwork Orange (1971)

Ponovo film po kontroverznoj knjizi i ponovo nisu baš svi mogli da mirno pogledaju ovo ostvarenje do kraja. Baš kao i težina filma, i njegov kvalitet je neosporan, a gorki ukus koji ostavlja u ustima na nekoliko mesta planski je osmišljen. Iza sveg nasilja postoji jedna veoma važna poruka, baš kao i u knjizi Entonija Bardžisa, samo treba imati malo jači stomak da biste je pronašli.

Barry Lyndon (1975)

Za razliku od ostalih filmova sa liste, ovaj nije toliko poznat i to je zaista nezasluženo. U pitanju je odlično ostvarenje smešteno u Irsku u 18. veku. Filmofilima se nije dopao izbor glavnog glumca, ali se ispostavilo da nikako nisu bili u pravu, jer je ovo ostvarenje nominovano za čak sedam Oskara i od toga je osvojilo tri. Kadrovi su predivni i u svakom trenutku može se videti uloženi trud.

Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Druga saradnja sa Piterom Selersom koji ovde briljira u svim ulogama koje mu je reditelj dodelio. Ovaj film je prepun humora ali istovremeno i užasavajući kada uzmete u obzir koliko to sve deluje smešno, a istinito. Mnoge teme se provlače kroz film i treba ih ispratiti sve, a završetak je prosto nešto što morate videti.

2001: A Space Odyssey (1968)

Bez sumnje njegov najbolji film, koji uopšte ne deluje staro iz današnje perspektive, što samo svedoči o njegovom značaju. Ideja je da se ispriča priča o razvitku ljudske svesti i gledaocima treba malo strpljenja na tom putu, ali se definitivno isplati, i sa vizuelne, a i sa svih ostalih strana. Delovaće vam kao da ste pogledali bar tri različita filma, ali svaki deo je zaista maestralan.