Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

26. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici

AUTOR: CityMagazine 02 Jul, 2019
26. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici

Tradicionalno, Festival evropskog filma Palić dodeljuje nagrade Aleksandar Lifka istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali zuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Aleksandar Lifka u kategoriji domaćih stvaralaca je ugledni scenograf Miljen Kljaković Kreka, jedan od najcenjenijih i najpoznatijih filmskih stvaralaca van prostora naše zemlje, koji je internacionalnu slavu stekao ostvarenjem Delikatesna radnja. U jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio je veliki trag scenografijama u filmovima Specijalno vaspitanje, Miris polјskog cveća, Sok od šlјiva, Dom za vešanje, Andergraund, Varljivo leto ’68. i mnogim drugim. Kljaković je nagrađivan mnogobrojnim nagradama, među kojima su Zlatna arena Festivala u Puli, francuska filmska nagrada Cezar, Evropska filmska nagrada za scenografiju u filmu Delikatesna radnja, a bio je nominovan i za prestižnu nagradu za TV stvaralaštvo Emi – za scenografiju TV filma Raspućin.

Kada je reč o festivalskom filmskom programu, palićke selekcije koje imaju takmičarski karakter ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari.

„Bol i slava"

„Bol i slava”

Film čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara Bol i slava (Pain and glory) za koji je Antonio Banderas dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem Kanskom festivalu svečano će otvoriti dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić 20. jula, dok će 26. jula belgijski film Mladi Ahmed (Young Ahmed), koji je proslavljenim rediteljima, braći Darden, doneo nagradu za najbolju režiju u Kanu svečano zatvoriti omiljeni palićki filmski festival.

Drama Bol i slava Pedra Almodovara prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću. Kombinovana sa fikcijom, radnja je smeštena u Madrid osamdesetih godina kada mladi reditelj Salvador Mallo, ponovo proživljava ključna životna iskustva poput detinjstva šezdesetih godina koje je obeležilo emigriranje njegove porodice u selo u Valensiji u potrazi za prosperitetom, prvog zrelog i bolnog ljubavnog iskustva, pisanja kao jedinog vida terapije za zaboravljanje nezaboravnog, iskustva ranog otkrivanja filma, i osećaja beskonačne praznine koju stvara pomisao na nesposobnost daljeg snimanja filmova. Oporavljajući svoju prošlost, Salvador nalazi hitnu potrebu da to ispriča i da u toj potrebi nađe i svoje spasenje. Reč je o poluautobiografiji u kojoj je Almodovar predstavio pojedine aspekte svog života o kojima nije govorio ranije, a koja, prema rečima ovog reditelja, zajedno sa filmovima Zakon požude i Loše obrazovanje predstavlja deo trilogije njegovih najličnijih i introspektivnih filmova.

„Mladi Ahmed"

„Mladi Ahmed”

Belgijski film Mladi Ahmed (Young Ahmed) braće Darden govori o radikalizaciji belgijskog tinejdžera koja ga vodi u njegov lični džihad. Ova filmska priča rediteljskog dvojca koja je naišla na izuzetne reakcije publike i kritike u Kanu, smeštena je u današnju Belgiju, i pokušava da kroz rastrzanost trinaestogodišnjaka Ahmeda između njegovih ideala o čistoti stvorenu pod uticajem lokalnog imama i njegovih životnih iskušenja, obradi način na koji ljubav prema životu može prevladati želju za smrću.

Navedeni filmovi biće prikazani van konkurencije u okviru Glavnog takmičarskog programa koji ove godine broji 12 filmova.

Novina u ovogodišnjem festivalskom programu su dve nove selekcije – Velikani evropske kinematografije, posvećena najnovijim filmovima majstora sedme umetnosti Starog kontinenta kao i selekcija Novi evropski dokumentarni film koja donosi najbolje dokumentarce, filmskoj formi koja izaziva sve veću pažnju publike i kritičara.

Publika na Paliću

Publika na Paliću

Predfestivalski program otvara selekcija Best of Europe 2018. koju čine filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. Pet evropskih klasika biće prikazano u selekciji Klasici na Trgu u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici. U čast dobitnika nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji biće priređen Omaž program. FEF Palić ovu nagradu dodeljuje domaćem i inostranom laureatu od 2000. godine. Selekcija Novi mađarski film donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje dok je Mladi duh Evrope selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama. Takođe, Omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu. Selekcija koja traje već deceniju je i Eco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekcija Short matters! koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije. Festival će obeležiti i specijalne projekcije dok će odabrani festivalski naslovi biti prikazani u selekciji Palić u Beogradu u bioskopu Fontana.

FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja a za ovu godinu je odabrana Grčka. Najzanimljiviji autori i filmovi iz grčke produkcije biće prikazani u okviru programa Kinematografija u fokusu u saradnji sa Filmskim centrom Grčke.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.