Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 zanimljivosti sa snimanja filma „Little Miss Sunshine”

AUTOR: CityMagazine 01 Aug, 2020
5 zanimljivosti sa snimanja filma „Little Miss Sunshine”

Dirljiv, smešan, apsurdan… Tako bi se ukratko moglo opisati ovo ostvarenje reditelja Džonatana Dejtona i Valeri Faris. Iako je prošlo gotovo 14 godina od premijernog prikazivanja, priča nimalo nije zastarela i mnogi sa uživanjem iznova gledaju avanture porodice Huver. Okosnicu radnje čini putovanje šestočlane porodice u Kaliforniju, tokom koga na videlo izlaze njihove mane i vrline, te veze koje ih spajaju i grade zajednicu. U redovima koji slede, otkrijte manje poznate detalje sa snimanja koje smo izdvojili za vas. Iskreno se nadamo da će vas one podstaći da, ukoliko niste, odgledate ovaj film.

1. Zapažena rola Abigejl Breslin

Glumica koja do tada nije bila prepozatljivo lice, iskoristila je svojih 5 minuta i zaigrala ulogu Oliv. Nakon ovog filma, ništa nije bilo isto, a prethodno smo je gledali u ostvarenjima Signs sa Melom Gibsonom i Hoakinom Finiksom, te Princess Diaries, sa En Hatavej. Abigejl je 2007. godine nominovana za Oskara u kategoriji najbolja sporedna ženska uloga. Time je postala 4. najmlađa takmičarka u nadmetanju za ovu statuu.

2. Nije sve išlo tako glatko

Iako je ovo ostvarenje donelo niz nagrada i nominacija spomenutim autorima i glumcima, na početku nije slutilo na uspeh. Rediteljima je bilo potrebno čak 5 godina rada kako bi film ugledao svetlost dana. Glavni izazov je bilo prikupljanje sredstava, te su se akteri našli u nezavidnoj situaciji. Naime, ponuđena im je suma od 8 miliona američkih dolara i vremenski rok od svega mesec dana da snime kadrove na relaciji Arizona – Kalifornija. Dejvid T. Frendli, jedan od producenta, otkrio je da je po prvi put u životu osetio da mora da snimi film, te da mu je sve govorilo da je na pravom putu. On izdvaja emociju kao srž priče, koja je uspela da dopre do gledalaca. Da je bio u pravu u proceni govori i podatak da je Little Miss Sunshine zaradio preko 100 miliona američkih dolara na blagajnama bioskopa.

Foto izvor: imdb.com

3. Raspevana ekipa na točkovima

Svi koji su se susreli sa ovim ostvarenjem pamte žuti kombi marke Volkswagen, koji se otisnuo na put dug 800 kilometara. Za drugog producenta, Alberta Bergera, ovaj film dočarava atmosferu odlaska na porodični odmor. Svežina, direktnost, dijalozi i čarke među postavom čine ovo ostvarenje i te kako uverljivim. Kada je reč o muzici, autori su se potrudili da nam pored američke, ponude i zvuke iz drugih krajeva sveta. Za potrebe filma angažovan je kompozitor, koji je radio na ostvarenjima Tideland i Capote, Mikel Dena, i grupa DeVotchKa.

4. Šarenolika glumačka postava

Da bi se na istinski način oživela porodica Huver, bilo je potrebno odabrati najbolje glumce. Nakon uloge u seriji The Office Stiv Karel vešto je uskočio u kožu Frenka Ginzberga. U pitanju je nešto ozbiljniji lik, a lako je mogao da ga zaigra i Bil Marej ili Robin Vilijams. Sa druge strane, Toni Kolet i Pol Dejno igraju majku i sina, iako je glumica starija svega 12 godina, što se ne da primetiti na ekranu. Greg Kinir bio je jedino rešenje za ulogu Ričarda Huvera, koji oduševljava svojom mimikom i doskočicama, koje su mu neophodne da bi se osetio živim. Najzad, za lik dosetljivog dede sklonog konzumiranju opijata, odabran je Alan Arkin, koji je tokom 2007. osvojio nagrade Oskar i BAFTA za najbolju sporednu mušku ulogu.

5. Postoji niz anegdota

Svako ponovno gledanje filma skrene pažnju na neki detalj koji nam je ranije promakao. Jedna od scena koja privlači puno pažnje jeste ona tokom koje je Abigejl Breslin primorana da odvrne muziku na najjače dok se u pozadini Alan Arkin ponaša poprilično nedolično. Zatim, film je nazvan po takmičenju na kome devojčica učestvuje odevena u bodi, za razliku od konkurentkinja koje su u prikladnim kostimima. Mnogima je za oko zapao znak koji se pojavljuje u jednoj od scena, koji je tu sa razlogom, United we stand. Zatim, u jednom trenutku vidimo natpis Lost Time, kao aluziju na Marsela Prusta i njegovo delo In Search of Lost Time. Za kraj, izdvajamo i očiglednu vezu sa serijom Breaking Bad. Naime, radnja ovog filma odvija se u gradu Albukerkiju, kao i spomenuta serija u kojoj glavne uloge tumače i Brajan Krenston i Din Noris.

Izvor: Vogue France

Naslovna fotografija: Pinterest