Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Aktuelni domaći filmovi koje vredi pogledati u bioskopu

AUTOR: Aleksandar S. Janković 22 Oct, 2020
Aktuelni domaći filmovi koje vredi pogledati u bioskopu

U trenutku kad nam se novi talas kovida-19 cereka u lice s izvesnim restrikcijama, vreme je da se ponovi gradivo domaćeg filma na domaćem jeziku i posebno da se obrati pažnja na dva nova.

JEDAN SASVIM NORMALAN DEČKO – A.S. (25)

Za početak – Jedan sasvim normalan dečko – A.S. (25), debitantski film mlade i talentovane Milene Grujić uklapa se u niz usuda epohe. Globalno, sineasta ženskog roda koja potpisuje i scenario i režiju o lokalno generacijskim egzistencijalnim stranputicama smeštenim u scenografiju betonskih bespuća.

Priča inspirisana istinitim događajem u kojoj dva musava dvadesetogodišnjaka opljačkaju lokalnu menjačnicu i upadnu u stan poljske studentkinje koju uzimaju za (stokholmskog) taoca, može da se uklopi u bilo koji recentni domaći film nihilističke i mizantropske estetike. Međutim, iako debitant, Grujićeva je pre svega erudita, a onda i elokventni i samouveren reditelj koji svoj svet tka u jedva sedamdeset minuta, i u kome se prepliću i najcrnji delovi crnog talasa ali i estetike Kasovic-Noa, koja u blokovskom okolišu uvek aktuelnog Novog Beograda dobija potpuno novu dimenziju.

Budžetski ovaj film leluja između low i no budget, međutim, uz pomoć stalnog saradnika Grujićeve, snimatelja Luke Trajkovića, ovaj film ispada prilično drugačiji od aktuelne ponude rezanja i šavova, i stvara osećaj kad naličje generacije i svih naših života postaje lice. Da je muzika, ovaj film bi bio ono magnovenje prelaska Warsaw u Joy Division.

Što se tiče filmova koji nisu imali svoju priliku, obratiti pažnju na debi Gordana Kičića Realna priča, neobičnu dramediju za lokalne uslove, šarmantnu kao i glavni glumac. Svakako dodati oneobičenu fantazmagoriju Asimetrija Maše Nešković i jedan od retko istinski autentičnih filmova, Moj jutarnji smeh Marka Đorđevića, i dobijamo Oktobarski ringišpil debitanata. Tu treba dodati i Grudi Marije Perović i Vojnu akademiju 5 Dejana Zečevića da utisak bude potpun. Kao da srpski film nikad nije bio versatilniji i sadržajniji. Avaj.

FAME solutions
Početak prikazivanja: 14. oktobar

VIKEND SA ĆALETOM

Miroslav Momčilović je voćka čudnovata već duže od dve decenije. Kako je jedan od retkih scenarista koji su uspeli da se izbore i za rediteljsku stolicu, zanimljivo je posmatrati filmove koji manje-više imaju potpunu kreativnu kontrolu stvorioca. Tako da svet „antihrista”, „čekanja”, „smrdljivih priča” i „smrti čoveka na Balkanu”, iako spolja nihilistički i mizantropski, poseduje veličanstveni lokalni Weltschemrtz i duh vremena ostvaren uz živopisne karaktere.

Ovaj film stankovićevsku maksimu „žal za mlados’” kroz kriminalca Kašiku i susret s maloletnim sinom iz prvog braka tretira kao generacijski obračun sa svim devijantnim distorzijama postpetooktobarske Srbije. To je svakako ne samo Momčilovićeva priča, nego i celokupne generacije X koja ne može da se uklopi u tiktokersku realnost. Izvanredni Nenad Jezdić i briljantni Bane Vidaković koji nam je nedostajao u ovakvim filmovima, s malim Vasom Vranešom tvore pre svega zabavan i duhovit film, a tek onda zadiru u socijalne i duhovne stranputice i posrnuće naciona.

MCF
Početak prikazivanja: 29. oktobar