Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Braća po filmu: Poznati porodični kinematografski tandemi

AUTOR: Isidora Spasić 13 Feb, 2020
Braća po filmu: Poznati porodični kinematografski tandemi

„Krv nije voda”, kažu mnogi. Izgleda da u tome ima istine, barem ako je sudeći po braći koja zajedno režiraju filmove. Podsetimo se malo ko su, a vi obavezno prostudirajte njihov rad, ukoliko već niste.

Braća/sestre Vačovski

Rođeni kao Lorens i Endru, Vačovski su najpoznatiji po filmovima The Matrix, The Matrix Reloaded, i The Matrix Revolutions. Prvi od ova tri filma u nizu doživeo je svetsku slavu i postao kultno ostvarenje. Nakon toga su u ulozi scenarista i producenta radili na V for Vendetta, a zatim su opet zajedno režirali Cloud Atlas, Jupiter Ascending, i seriju Sense8. U međuvremenu su prošli kroz veoma ličnu tranziciju promene pola, pa su danas poznati kao sestre Lana i Lili Vačovski.

Foto: www.pinterest.com

Braća Koen

Džoel i Itan su verovatno najznačajniji bratski rediteljski duo našeg vremena. O tome svedoče 13 nominacija za Oskara, od kojih su dobili za najbolji originalni scenarioFargo, te za najbolji film, režiju i adaptirani scenario – No Country for Old Men. Od prestižnih nagrada, izdvaja se još i Zlatna palma za film Barton Fink. Poigravajući se različitim žanrovima, i često koketirajući sa sarkazmom, Koenovi su uspeli da kreiraju još zanimljivih naslova, kao što su: The Big Lebowski, Burn After Reading, True Grit

Foto: www.npr.org

Braća Limijer

Ogist Mari Luj Nikolas i Luj Žan zauvek su ostavili trag u istoriji kinematografije. Naime, oni su prvi reditelji i tvorci prekretnih momenata u poimanju filmske umetnosti. Njihovi roditelji bavili su se fotografijom, a dok je Ogist studirao hemiju, Luj je pohađao fiziku. Koristeći svoja znanja, izumeli su prvu kameru, pa su prikazali 10 kratkih ostvarenja. Jedno od njih zvalo se Ulazak voza u stanicu, i biol je toliko realistično da je publika počela da beži bojeći se kako će voz izaći iz projekcije i pregaziti ih.

Foto: www.nationalgeographic.com

Braća Darden

Žan-Pjer i Luk su belgijski dvojac, veoma cenjen u svetu sedme umetnosti. Prva važna nagrada koju su osvojili bila je Zlatna palma, za film Rosetta. Drugi put kada su osvojili istu nagradu bilo je zbog ostvarenja L’Enfant. Kanski Grand Prix dobili su za The Kid wih a Bike, a prošle godine na istom festivalu pokupili nagradu za najbolju režiju (Young Ahmed). Osim što su očigledni miljenici Kana, prepoznatljivi su po svojim levičarskim stavovima, sa posebnim fokusom na ljude iz radničke klase.

Foto: www.nytimes.com

Braća Sefdi

Džošua i Bendžamin su mladi Njujorčani, koji su sa svoja dva poslednja filma uspeli da se plasiraju među najcenjenije reditelje. Prvi film o kom je reč jeste Good Time, sa Robertom Patinsonom u glavnoj ulozi. Ovaj uzbudljivi krimi-triler veoma drži pažnju, a zapaženu sporednu ulogu ostvario je upravo Bendžamin Sefdi. Drugi film, Uncut Gems, producirao je Martin Skorseze. Braća su dobila odlične kritike, a za glavnu rolu naročito je hvaljen Adam Sendler.

Foto: www.indiewire.com

Naslovna slika: www.yahoo.com