Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li nas je više osvojila „Igra prestola“ ili „Černobilj“?

AUTOR: CityMagazine 30 Jun, 2019
Da li nas je više osvojila „Igra prestola“ ili „Černobilj“?

Koliko su verni fanovi serije Černobilj i da li mogu da se porede sa gotovo fanatičnim obožavaocima nedavno završene serije Igra prestola ispitali smo u ovom tekstu. Uz pomoć start up kompanije Digital Element istražili smo medije i društvene mreže i uporedili ova dva ostvarenja kao i njihovu popularnost na srpskom internetu.

Černobilj je britansko-američka mini serija od pet epizoda nastalih u saradnji HBO-a i televizijske mreže Skaj. U pet epizoda opisuje nuklearnu katastrofu koja se pre 33 godine dogodila u Ukrajini, a koja je trajno uticala ne samo na živote stanovnika gradova Černobilj i Pripjat, već i na stanovnike čitave Evrope. Serija je premijerno prikazana 6. maja u Americi, a narednog dana u Velikoj Britaniji. Na IMDB-u trenutno nosi ocenu 9,6 baziranu na više od 250 000 glasova publike.

Nasuprot njoj, serija Igra prestola okuplja fanove punih osam godina koliko je trajalo prikazivanje osam sezona. Fanovi ove serije gotovo su opsednuti njome i likovima u njoj, a na IMDB-u je ocenjena sa visokih 9,4 na osnovu glasova više od milion i po ljudi. Iako se serija nedavno završila, čini se kao da fanovi još uvek nisu spremni da se oproste od likova koje su godinama voleli.

U periodu do početka emitovanja, Igra prestola je imala dosta veće interesovanje medija, dok je broj pominjanja serije Černobilj naglo skočio sa emitovanjem prve epizode. Na osnovu ovoga možemo videti da je Černobilj već od samog početka prikazivanja osvojio srca mnogih gledalaca. U junu dolazi do blagog pada interesovanja medija za seriju Igra prestola, pa je u tekućem mesecu objavljeno svega 99 tekstova, što u odnosu na maj mesec, kada je emitovana poslednja epizoda, predstavlja pad od 88 odsto. U junu je pak o Černobilju pisano 475 puta, te ako se ovaj trend nastavi istim intenzitetom možemo pretpostaviti da će u junu biti više tekstova o Černobilju, nego što je u maju bilo o seriji Igra prestola.

Izdvojeno za tebe

Fredi Merkjuri: Preslušajte nikad objavljenu pesmu popularnog pevača

Prvi put nakon četiri decenije u prilici smo da preslušamo novu verziju pesme „Time“ Fredija Merkjurija. Ona sada nosi originalni…

Kristen Stjuart je zvezda novih „Čarlijevih anđela“

Studio Sony Pictures je objavio prvi trejler za „Čarlijeve anđele“. To je akciona komedija koja se nadovezuje na istoimenu popularnu…

Dizni je obustavio produkciju jednog od najlepših filmova

Reditelj Ves Bol potrošio je godinu i po dana da bi uspešno preneo strip „Mouse Guard“ na veliko platno, a…

Iskrene ilustracije o problemima čovečanstva

Postoji nešto mračno u vezi sa ilustracijama Džona Holkrofta, ali ne dovoljno mračno da bi nas odvratilo od uživanja u…