Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Danas počinje Međunarodni filmski festival – Berlinale

AUTOR: CityMagazine 07 Feb, 2019
Danas počinje Međunarodni filmski festival – Berlinale

U Berlinu danas počinje 69. po redu izdanje Međunarodnog filmskog festivala – Berlinala, koje će trajati 11 dana i na kome će se prikazati oko 400 filmova iz svih krajeva sveta. Ovaj festival predstavlja jedan od tri najbolja evropska filmska festivala, zajedno sa festivalima u Kanu i Veneciji.

U zvaničnoj konkurenciji za Zlatnog i Srebrnog medveda takmičiće se 17 filmova, među kojima je rekordan broj od sedam ostvarenja koja su režirale žene. To je sve u skladu sa odlukom organizatora da se posvete jednakom odnosu prema filmovima u režiji muškaraca i žena. Festival će otvoriti Ljubaznost stranaca (The Kindness of Strangers), u režiji Dankinje Lone Šerfig.

Žiri će predvoditi francuska glumica Žilijet Binoš, a pored nje, tu će biti još i Sebastijan Lelio, Trudi Stajler, Radžendra Roj, Sandra Hiler i Džastin Čeng. Među filmovima na koje treba posebno obratiti pažnju su nova ostvarenja u kojima glume Dajan Kruger, Martin Frimen i Katrin Denev, kao i rediteljska dela Džone Hila i Kejsija Afleka.