Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dizni je obustavio produkciju jednog od najlepših filmova

AUTOR: Ljubisav Panić 29 Jun, 2019

Piše: Ljubisav Panić

U martu ove godine Dizni je kupio studio Foks, pod čijim okriljem je Mouse Guard dobio zeleno svetlo za realizaciju. Film se posle toga nije uklapao u stremljenja novih vlasnika, koji su imali sopstvene avanture, realizovane na sličan način (The Lion King, na primer). Mouse Guard je originalno osmislio strip autor Dejvid Pitersen, a njegova priča o miševima u izmaštanom srednjovekovnom svetu dvaput je dobila nagradu Ajsner, jednu od najcenjenijih u svetu devete umetnosti. Popularno se opisuje kao Game of Thrones bez ljudi i prati bratstvo miševa koje se zaklelo da će štititi svoje sunarodnike.

Filmska verzija trebalo je da bude urađena kompjuterskom tehnologijom sa zavidnim finalnim rezultatom. Demo snimak koji je Bol nedavno podelio na internetu, iako izgleda magično, predstavlja samo koncept. „Dok je vizuelni kvalitet [snimka] impresivan važno je istaći da je njegova namena samo da ilustruje ‘osećaj’ filma, a ne kako bi film izgledao. Sve bi na kraju bilo poslato u Vetu Digital da bude rekreirano najsavremenijom fotorealističnom kompjuterskom obradom“, napisao je reditelj.

Spomenuta novozelandska kuća Veta Digital proslavila se specijalnim efektima koje je uradila za trilogiju The Lord of the Rings i mnoge druge blokbastere. Mouse Guard nije zaostajao ni kada je reč o glumačkoj podeli. Kompjuterskim beleženjem izraza lica i pokreta tela Idris Elba (Luther) je trebalo da glumi bivšeg mišjeg heroja koji je pogrešno smatran mrtvim, Endi Serkis (Black Panther) kovača koji je izdao bratstvo, Samson Kajo (Timewasters) odmetnika teške naravi, a Tomas Brodi Sangster (Game of Thrones) novopridošlicu u red.

Prošlo je, međutim, nešto više od dva meseca otkako je Dizni odustao od snimanja i glumci će verovatno nastaviti svojim putem. Bol je za to vreme pokušao da pronađe podršku na drugim mestima. Postao je zapažen zahvaljujući filmskoj adaptaciji romana The Maze Runner, trilogiji koja je u bioskopima zaradila više od milijardu dolara, tako da je postojala nada da će sa moćnim producentima (Met Rivs, Ros Riči i Stiven Kristi) udomiti miševe pod okriljem novog studija, koji bi bio dovoljno hrabar da preuzme projekat. Nije uspeo.

„Da, nažalost, tačno je. Naš film Mouse Guard je mrtav. Izgleda da je preveliki rizik. Stvarno je šteta. Imali smo nešto posebno“, napisao je na Tviteru, zahvalio se saradnicima i podelio tužan snimak praznog poslovnog prostora sa mnoštvom ilustracija i modela koji neće biti iskorišćeni. U želji da se deo javnosti upozna sa mukotrpno obavljenim poslom scenarista Geri Vita (The Book of Eli) podelio je prvu verziju scenarija, dok se razotkrivanju materijala pridružio i konceptualni umetnik Darek Zabrocki (Robin Hood).

Da li je ovo zaista oproštaj ili pokušaj da se stvori dovoljno jaka baza obožavatelja koja bi promenila mišljenje nekog od glavešina studija ostaje da se vidi. Demo snimak i snimak kancelarija u kojima je film razvijan sada se uklanjaju sa interneta, čime se nagoveštava ili da je reditelj dobio prekor zbog deljenja materijala, ili da je novi rasplet događaja na pomolu.

Ne bi trebalo zaboraviti da su donekle slične postupke imali reditelj Tim Miler i glumac Rajan Rejnolds, kada su nailazili na prepreke da snime film Deadpool. Godine 2014. na internet je „procureo“ njihov test snimak i izazvao toliko dobru reakciju da je studio promenio negativno mišljenje i zaigrao na kartu nepristojnog superheroja. Rizik se tada višestruko isplatio.

#183 City Magazine // 85 preporuka za leto

Izdvojeno za tebe

Iskrene ilustracije o problemima čovečanstva

Postoji nešto mračno u vezi sa ilustracijama Džona Holkrofta, ali ne dovoljno mračno da bi nas odvratilo od uživanja u…

Kristofer Nolan preporučuje: 5 filmova koji su inspirisali slavnog režisera

Ljubitelji sedme umetnosti prate rad Kristofera Nolana još od 2000. kada nas je poznati reditelj obradovao originalnim trilerom „Memento“. On…

EXIT 2019

Na jednom mestu okupiće se legendarni umetnici koji i dalje suvereno vladaju svetskom scenom, ali i najpopularniji heroji novih generacija…

Duh se pojavio u Beogradu! Građani u neverici i panici!

Juče je na glavnim ulicama naše prestonice uočena nesvakidašnja paranormalna pojava. Naime više stotina građana prisustvovalo je materijalizaciji entiteta koji,…