Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dokumentarci o Polunjinu i Maradoni na besplatnom Online filmskom festivalu

AUTOR: CityMagazine 24 Mar, 2020
Dokumentarci o Polunjinu i Maradoni na besplatnom Online filmskom festivalu

Za svega tri dana, publika iz Srbije će prvi put u okviru PRVOG ONLINE FESTIVALA-MOJ OFF potpuno besplatno moći da uživa uz aktuelna igrana i dokumentarna filmska ostvarenja, ali i naslove namenjene deci i tinejdžerima na adresi mojoff.net. Od 27. marta do 10. aprila ljubitelji kinematografije moći će da pogledaju čak 65 naslova snimljenih u različitim svetskim produkcijama i koprodukcijama, u okviru pet programskih celina: Velikani filma, Viđeno neviđeno, Dokumentarni vrhunci, Porodična avantura i Kids Fest predstavlja.

Nakon svečanog otvaranja koje će upriličiti najnoviji film reditelja Romana Polanskog, kontroverzno ostvarenje Optužujem (J’accuse/An Officer and a Spy) koji je opisujući čuvenu aferu Drajfus s kraja 19. veka uzdrmao i duboko podelio francusko društvo i koji se kao nosilac brojnih filmskih nagrada uvrstio i na ovogodišnji 48. FEST; na bogatom repertoaru „online festivala“ naći će se i zanimljivi naslovi iz sfere dokumentaristike poput, nikada u Srbiji prikazanog filma o ukrajinskom baletanu Polunjinu Dancer, kao i film o čuvenom argentinskom fudbaleru Dijegu Maradoni, koji je prikazan na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma #DOK2.

Verovatno jedan od najznačajniji filmova modernog plesa Igrač (Dancer) englesko-američke koprodukcije iz ne tako davne 2016. godine, prati životnu i profesionalnu ispovest ukrajinske baletske zvezde Sergeja Vladimiroviča Polunjina. U jednoipočasovnom izuzetnom filmskom ostvarenju reditelja Stivena Kantora, legendarni, talentovani baletan kroz intimnu ispovest preispituje svoje postojanje i posvećenost plesu, koji su ga i doveli do epiteta – legendarni u ovoj igračkoj sferi. Interesantan je podatak da je film sniman u Beogradu, ali da nikada nije prikazan u Srbiji i regionu. Zahvaljujući ovom filmskom – umetničkom remek-delu, Polunjin koji je istovremeno državljanin Rusije i Ukrajine, postao je i srpski državljanin, iako sebe često deklariše kao Rusa.

Takođe, publika će moći da sazna interesantne i do sada nikad viđene detalje iz života slavnog argentinskog fudbalera Diega Maradone u istoimenom engleskom dokumentarnom filmu reditelja Asifa Kapadije Diego Maradona. Film koji je obeležio prošlogodišnji Kanski festival, a uvršten je i na repertoar ovogodišnjeg Festivala dokumentarnog filma #DOK2.

Reditelj ovog ostvarenja iz 2019. godine publici je poznat i po filmu Ejmi o tragičnoj nastradaloj muzičkoj divi Ejmi Vajnhaus, za koji je dobio nagradu Oskar za najbolji dokumentarni film 2016. godine, kao i prestižnu nagradu Gremi za najbolji muzički film.