Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Filmovi o skejtbordingu koji će vas motivisati da stanete na dasku

AUTOR: Isidora Spasić 15 Oct, 2020
Filmovi o skejtbordingu koji će vas motivisati da stanete na dasku

Ko kaže da je vožnja skejta zastareli sport, i te kako greši! Osim što je u pitanju zabavno prevozno sredstvo, to je za mnoge i način života. Pogledajte zato ovih 10 filmova koji će vas inspirisati da se oprobate na dasci. I, da znate, nema dokumentaraca na ovoj listi jer je to kategorija za sebe.

Back to the Future (1985)

Istina je da u pitanju nije film koji se prevashodno bavi vožnjom skejta, jer je u fokusu putovanje kroz vreme. Ipak, glavni lik Marti Mekflaj, kojeg tumači Majkl Džej Foks, obožava da vozi skejtbord. On čak u jednoj sceni otme dečacima čudno vozilo, i od njega u sekundi napravi skejt.

Thrashin’ (1986)

U pitanju je ostvarenje koje je lansiralo karijeru Džoša Brolina. Lik koji on tumači zove se Kori, i deo je skejterske bande Ramp Locals. Oni su u stalnom rivalstvu sa drugom grupom Daggers. Situacija se komplikuje zahvaljujući ljubavnoj priči, a uz sve to Red Hot Chili Peppers nastupaju u filmu.

Gleaming the Cube (1989)

„Niko ne zna ništa osim klinca na skejtbordu”, jedna je od rečenica u filmu. U ovom netipičnom spoju drame, trilera i vožnje skejta, glavni lik pokušava da pred lice pravde izvede ubicu svog usvojenog brata. Brajana igra mladi Kristijan Slejter, a njegovu skejt ekipu glumili su pravi profi skejteri.

Kids (1995)

Radnja filma prati grupu skejtera iz Njujorka. Među njima dominiraju seks, droga, krađa, nasilje, i opšta razularenost. Tema HIV-a takođe se provlači, a od glumica koje su i danas prisutne izdvajaju se Kloi Sevinji i Rozario Doson.

Lords of Dogtown (2005)

Biografska drama fokusirana je na život nekoliko skejtera odraslih u Santa Monici. Film je zasnovan na istinitoj priči, a jedan od likova tumačio je glumac Hit Ledžer. Poznate su scene u kojima se optimistični skejteri voze u praznom bazenu.

Paranoid Park (2007)

Ne baš naročito talentovani mladi skejter pokušava da se uklopi tako što vreme provodi u ozloglašenom skejt-parku. Kada se desi tragedija, dolazi trenutak u kom će morati da se susretne sa osećanjem krivice, pokajanja, i pre svega – odrastanja.

Street Dreams (2009)

Glavni junak ima ambiciju da postane profesionalni skejter, ali problem je što ga niko iz okoline ne shvata ozbiljno. Roditelji, prijatelji, i devojka ne razumeju zašto bi se bavio nečim što nema budućnost. Ali, Derik će učiniti sve da ih uveri u suprotno.

A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

Evo konačno i jednog glavnog ženskog lika koji voli da vozi skejtbord. U pitanju je mlada vampirica koja tokom noći na skejtu traži svoj plen. Crno-bela slika i mešavina žanrova, uključujući i horor, ono je što ovo ostvarenje čine upečatljivim.

Mid90s (2018)

Film govori o odrastanju i kompleksnom odnosu između braće. Trinaestogodišnji klinac po imenu Stivi nalazi svoju novu porodicu u grupi starijih skejtera. Naučiće puno toga o sebi i o životu, pokušavajući da što bolje vozi skejt.

Skate Kitchen (2018)

I, za kraj, evo jedne grupe devojaka koje vole da voze skejt. Junakinja koju pratimo zove se Kamil, a dok vozi skejt osetiće se slobodno i nezavisno. Naučiće šta je prijateljstvo, i zaljubiće se u momka koga glumi Džejden Smit.

Naslovna slika: www.safarilounge.jp